Využívá totiž větrací otvory mezi panely, aby v nich vyvedl mladé. Zateplováním budov dochází k zakrytí otvorů a rorýsi, kteří se vracejí na stále stejná místa, se nemají kde uhnízdit.

„Rorýs stavbu nijak nepoškozuje, nezanáší ji trusem ani jiným materiálem. Vajíčka klade přímo na beton,“ vysvětluje Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí. Podle jeho slov se dá občas s investory stavebních úprav dohodnout, že větrací otvory nezalepí. Stavařům se to však musí oznámit včas. „Ve volné přírodě žije už pouze pět procent rorýsů, protože jeho přirozené prostředí ve skalách je trvale narušováno lidmi. Několikapatrový panelový dům plný lidí je pro něj paradoxně mnohem klidnější místo než skály v rekreační oblasti,“ uvedl Lukáš Viktora z České ornitologické společnosti.

Populace rorýsů poklesla ve sledovaném období po roce 1989 téměř o 45 procent a můžete ho vidět na mnohem méně místech.