Koalici v Praze tvoří Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, všechny subjekty mají po 13 zastupitelích v 65členném zastupitelstvu. V klubu Spojených sil je členy TOP 09 sedm zastupitelů, za TOP 09 jako nestraník kandidoval také primátorův náměstek Petr Hlaváček.

Český premiér Andrej Babiš
Vydání Babiše ke stíhání? Opakovanou žádost poslanci neočekávají

Aktuální spor Spojených sil a Pirátů na pražském magistrátu se týkal plánu radní Hany Marvanové (za STAN) podpořit výstavbu družstevního bydlení v metropoli. I když se dnes strany na koaličním jednání dohodly na dalším postupu, předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) Deníku N řekl, že má silné výhrady k jednání primátora i jeho stranických kolegů, například předsedy klubu pirátských poslanců Jakuba Michálka. Ten v pátek uvedl, že šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek by měl v zájmu sjednocení sněmovní opozice kvůli špatné pověsti odstoupit.

Krajský výbor TOP 09 se dnes také shodl na tom, že primátor nemá zasahovat do kompetencí radní Marvanové, a vyzval ho, aby "neblokoval práci na řešení dostupného družstevního bydlení pro Pražany".

V pražské koalici se spory mezi Piráty a Spojenými silami objevují od jejího vzniku. Mezi sporná témata patřilo například odvolání ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka nebo otázka identifikace či zdanění prázdných bytů. Spory byly také kolem pokračování privatizace městských bytů. Pospíšil a Hřib se rozcházeli rovněž v postoji k obnově mariánského sloupu na Staroměstském náměstí a TOP 09 se na rozdíl od svých koaličních partnerů postavila i proti zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti.

Prezident Miloš Zeman.
Pomník pro vlasovce? Praze pomohli, předtím se ale dopustili zrady, uvedl Zeman