Popíjeli alkohol a hráli na automatech. Řekla to mluvčí radnice Gabriela Doušová. Odebrat dávky úředníci těmto lidem nesmí, mohou jim je ale vyplácet poukázkami nebo každodenní malou částkou. Do akce se zapojilo 42 úředníků a policistů, kteří zkontrolovali celkem 150 lidí.

„Prověřili 15 heren v Rumburku a tři v Jiříkově, přes dvě desítky restauračních zařízení a nočních barů v obou městech, dvě rumburské zastavárny a více než 150 osob,“ řekla Doušová. Kromě 14 lidí zneužívajících dávky našli kontroloři i čtyři mladistvé, kteří popíjeli alkohol. Dvěma z nich bylo 12 let. Nesrovnalosti se našly i v provozu zastaváren, které vůbec neevidovaly vykoupené zboží a braly si ho i od nezletilých.

Poznali své klienty

Při kontrole sociální pracovnice poznaly několik svých klientů, například třiadvacetiletou ženu, na jejíž výchovu čtyřleté dcery dohlíží soud. Holčička v té době spala doma bez dozoru, uvedla mluvčí. Podle sousedů to je běžné. Ročního syna už ženě soud odebral a svěřil ho do péče otce.

Ve Šluknovském výběžku panuje od srpna sociální napětí. Starousedlíci opakovaně protestují proti rostoucí kriminalitě. Rozbuškou byly dva ozbrojené útoky Romů na místní obyvatele.