„Je třeba ji důsledně odsoudit, a to nejen slovy, ale také činy,“ uvedl. Vyjádřil zřejmě za všechny občany České republiky to, co nyní cítí. To znamená, že si váží obětí ruského lidu ve 2. světové válce a obdivují ruskou kulturu. Nic z toho však neopravňuje Ruskou federaci, aby vojensky vstoupila na území suverénního cizího státu. „Rusko se tímto činem dopouští zločinu proti míru,“ prohlásil Zeman.

Prezident vyjádřil plnou podporu Ukrajině a vyzval západní státy, aby reagovaly tvrdě a nekompromisně. Konkrétně zmínil odpojení Ruska od finanční sítě SWIFT, což by znamenalo jeho vyřazení z mezinárodního platebního styku.

Zeman se omluvil i za to, že se v odhadu ruských kroků mýlil, neboť ještě nedávno byl přesvědčen, že Rusové „nejsou blázni“, aby k vojenské akci přistoupili. Putinovo chování označil za iracionální. „Šílence je zapotřebí izolovat a bránit se vůči němu konkrétními opatřeními,“ dodal.

Ukrajinská armáda ve městě Zolote.
VIDEO: Ukrajinou zní exploze. Děsivé záběry útoku Ruska už obletěly svět

Miloš Zeman působil jako muž, který právě prozřel. Tím bohužel prokázal svoji minulou zaslepenost a nekompetenci. Vladimir Putin není šílenec. Vpád na Ukrajinu je vyvrcholením všeho, co za poslední roky dělal, v Podněstří, Jižní Osetii, Abcházii, na Krymu, v Kazachstánu. Pokud kdysi řekl, že největší tragédií 20. století byl rozpad Sovětského svazu, bylo evidentní, že chce tuto „chybu“ napravit. Jeho politickým odkazem má být obnovení imperiálního postavení Ruska v sovětských hranicích. Zeman to odmítal vidět, obklopil se lidmi, jako je Martin Nejedlý, jím vybraný velvyslanec Petr Pirunčík podle informací Deníku nedostal z Kyjeva agrément neboli souhlas s misí. Jezdil do Moskvy a vyprávěl tam Putinovi, že novináře je třeba likvidovat, zpochybnil útok ruských agentů na muniční sklady ve Vrběticích, byl proti vydání hackera Nikulina, tvrdil, že se novičok vyráběl v České republice, zpravodajce z BIS označil za čučkaře a vysmíval se CIA kvůli určení data útoku. 

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po schůzi vlády, 23. února 2022 v Praze.
Barbarská agrese, čin šílence. Čeští politici odsoudili útok Ruska na Ukrajinu

Co výrok, to argument pro Kreml. Však ho také ruská prorežimní média citovala ze všech západoevropských politiků snad nejčastěji a hlavně nejraději. V éře hybridních hrozeb, trollích farem a dezinformačních paleb je ovšem zapotřebí právě opačných postojů.

Prezident, který prozře až po prvním výstřelu, není státníkem, jehož země potřebuje. Každá válka, jakkoli si ji nepřejeme, se totiž připravuje v hlubokém míru.

Celé znění projevu Miloš Zemana k situaci na Ukrajině:

Dnes v časných ranních hodinách Ruská federace zaútočila na Ukrajinu. Jedná se o akt nevyprovokovatelné agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit. A to nikoliv pouze slovy, ale také činy. Mám rád ruskou kulturu. Vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce. Ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda. Prostudoval jsem si podrobně projev prezidenta Putina z dnešního rána a odpovím na něj jedinou větou: domnělé nebo skutečné chyby jako bylo bombardování Jugoslávie nebo vstup do Iráku nemohou být ospravedlněním chyb vlastních. Rusko se tímto činem dopouští zločinu proti míru.

Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu. Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány, a mám tím na mysli především sankci v oblasti tzv. SWIFTu, což je mezinárodní bankovní či finanční síť, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku. Šílence je zapotřebí izolovat. A nebránit se vůči němu pouze slovy, ale konkrétními opatřeními. Chtěl bych vyzvat naše občany ke klidu.

Chtěl bych vyjádřit plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. Zítra odpoledne se zúčastním videokonference hlav států NATO a pozval jsem na tuto videokonferenci i pana premiéra Fialu, protože se domnívám, že i když se třeba lišíme v názorech na státní rozpočet, v této vážné situaci je zapotřebí postupovat naprosto jednotně. Věřím, že se situace uklidní, nikoliv však zbabělým kompromisem, ale rozhodnou reakcí proti agresorovi. Hluboce lituji, že k tomu dochází. Ale musíme se chovat jako stateční lidé, kteří si nenechají agresi ve vlastním zájmu líbit.