Takzvaných osm statečných – kromě zmíněných ještě Konstantin Babickij, Taťjana Bajevová, Larisa Bogorazová, Vadim Delone a Vladimir Dremljuga – v srpnu 1968 protestovalo na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Zeman dnes při příležitosti výročí vzniku Československa udělí loni zemřelé Gorbaněvské vyznamenání. Přesto disidenti Fajnberg a Litvinov českého prezidenta kritizují.

„Nedávná vystoupení Miloše Zemana ke špatně zamaskované agresi (ruského prezidenta) Vladimira Putina proti Ukrajině jsou neslučitelná s heslem ‚Za vaši a naši svobodu', které Nataša přinesla na Rudé náměstí 25. srpna 1968," sdělili Fajnberg a Litvinov ve společném prohlášení. Zeman například prohlásil, že konflikt na Ukrajině je občanskou válkou, nikoli ruskou invazí a že na Ukrajině nejsou ruští vojáci. Na konferenci pořádané ruským oligarchou a Putinovým spolupracovníkem Vladimirem Jakuninem zase přirovnal střety na Ukrajině ke chřipce a vyslovil se proti sankcím, které EU a další západní státy přijaly proti Rusku.

Disidenti Fajnberg a Litvinov sice nedostali oficiální pozvání na dnešní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, ale uvedli, že by se vzhledem k Zemanovým postojům stejně nemohli akce zúčastnit. „Svoboda je nedělitelná, je stejná pro Ukrajince, Čechy i Krymské Tatary. Pokud je zrazena na jednom místě, zrazena je všude," uvedli.