Změnu chce zahrnout do novely školského zákona, která je připravena kvůli reformě financování regionálního školství. Gymnázia nesouhlasí s tím, aby se na nich muselo povinně maturovat z matematiky o rok dříve než na odborných školách. "Nezdá se nám to správné, mělo by to začít pro všechny stejně," řekl Růžička, který je dlouholetým ředitelem Gymnázia Jana Keplera v Praze.

Čtěte také: Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

Považuje to za nespravedlivé i pro studenty středních odborných škol, kteří by v roce 2021 museli povinně maturovat z cizího jazyka. Nemohli by si vybírat mezi jazykem a matematikou jako dosud. Zkoušku z matematiky by si mohli zvolit jen jako nepovinný předmět.

Rok 2022 byl jako jednotný termín zvolen, aby se na odborných školách povinná maturita z matematiky netýkala žáků, kteří budou nastupovat letos. Nevěděli by to při podávání přihlášky na střední školu.

Ministerstvo školství s výhradami gymnázií nesouhlasí. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) v pondělí označila za "šokující" ohrozit přílepkem ve formě senátního pozměňovacího návrhu přípravu nového systému financování škol. Růžička nepředpokládá, že by se postoj ministerstva změnil.

V případě kladného posouzení jeho návrhu členy senátního výboru si ale myslí, že tento návrh by mohl mít v Senátu šanci na schválení. "A pokud by to senátoři schválili, tak by se k tomu pak museli znovu postavit poslanci," poznamenal.

Nepřehlédněte: Test z matematiky pro čtyřleté studijní obory