Na jedno takové místo přijel v pátek pomáhat nejznámější český rybář Jakub Vágner, který se vydává za rybím dobrodružstvím do všech koutů světa.

Je záchrana ryb z lagun na polích úspěšná?
Za půl dne jsme zachránili desítky kaprů, ten největší měl kolem dvaceti kilogramů. Dnes rozhodně nekončíme, pokračovat budeme
i o víkendu a dál, co nám počasí dovolí. Sešla se tu výborná parta lidí, kterým to není jedno a kteří se snaží pomocí.

Kolik ryb může být v okolí Litoměřic ještě uvězněných?
Pokud bychom se bavili o všech rybách, jsou to tisíce a tisíce ryb. Kromě kaprů, kterých je tu nejvíce, jsou to amuři, občas i dravci jako candáti nebo sumci. Je tu také hodně cejnů a karasů.

Putují zachráněné ryby zpátky do řeky?
Samozřejmě. Vozí je tam dobrovolníci Českého rybářského svazu, svaz jako takový sem nepřijel. Labe bohužel vystoupalo v nejhorším možném okamžiku, protože to byla doba, kdy se kapři začínají vytírat. Najeli se vytřít do zatopených polí, protože tam byla teplá voda. A ryby, když jsou ve tření, jsou zblblé, řekl bych zamilované, takže jakmile voda začala klesat, už se nestihly vrátit. Kromě hladiny vody klesá navíc hladina kyslíku, takže by bylo jen otázkou času, kdy by se dostaly na úplné sucho a uhynuly.

V povodňové vodě žily ryby poměrně dlouhou dobu. Mohou být kontaminované?
Jsou naprosto v pořádku. To je jen snaha některých lidí udělat z kontaminovaných ryb téma. Je to samozřejmě nesmysl. Většinou lidé, kteří tvrdí, že jsou ryby kontaminované a neměly by se zachraňovat, jsou ti samí lidé, kteří by si později hlasitě stěžovali, že jim smrdí uhynulé ryby na polích. Všechny ryby ošetřujeme, dáváme jim dezinfekci, takže každá rána, ke které mohly přijít, se v pořádku zatáhne. Zpátky do řeky se vrací v naprosto v plné kondici.

Co je na povodních pro vodní živočichy nejhorší?
Letos byl největší problém, že kapři měli těsně před třením, a měli proto touhu odjíždět z koryta. To při povodních v roce 2002 nebylo. Obecně je ale větší množství vody i silnější proud zásah do přírody, a to i pro ryby. Většinou se snaží schovat do bočních ramen, za kamenné terasy nebo jakékoli jiné překážky. Ryby jsou schopné si poradit. Že by se jim ale velká voda líbila, to se říct nedá.

Dá se očekávat, že se na některých místech kvůli povodním změní druhová obsádka?
Dá se to očekávat, zcela se ale druhové obsazení nezmění, protože Labe má v celé České republice zarybnění velmi podobné. Každopádně se několik ryb z jednoho úseku najednou objeví v jiném.

Kateřina Ciborová