"Tři poslanci řekli, že s tím mají problém, ale že budou solidární, a pokud by to dopadlo, tak by to podpořili," řekl Babiš. Důvody nesouhlasu těchto poslanců jsou podle něj například osobní problém v rodině nebo osobní záležitost.

Babiš také novinářům řekl, že o počtech ministerských funkcí, které by ČSSD mohla získat, se klub nebavil. Faltýnek a další místopředsedové hnutí Richard Brabec a Petr Vokřál by byli ochotni pro sociální demokraty vyčlenit ve vládě vedení maximálně čtyř ministerstev. Jedním z nich by mohl být takzvaně silový resort. Ministerstva financí se ale ANO vzdát nechce. Šéf ČSSD Jan Hamáček by rád získal pět ministerských postů.

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.
Hádka o ministry. ČSSD jich chce ve vládě pět, ANO nabízí čtyři

Vokřál si umí představit, že by sociální demokracie mohla získat funkci ministra zemědělství nebo sociálních věcí. Nebránil by se ani tomu, aby ČSSD řídila ministerstvo obrany. Babiš nechtěl personální záležitosti vyjednávání o vládě komentovat. S Hamáčkem se podle něj dohodli, že nebudou vyjednávat přes média. K počtu ministrů Babiš řekl, že je "potřeba vzít kalkulačku a spočítat poměry". Podle jeho propočtů nárok ČSSD na ministerské funkce vychází na 3,5.

Podle Babiše si musí ANO vyjasnit se sociální demokracií pozici týkající se referenda o vystoupení z Evropské unie. ANO takovou možnost odmítá, stejně jako předseda ČSSD Jan Hamáček. Pro by ale byl první místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola. Šéf ANO zopakoval, že exkluzivitu dostalo jednání se sociální demokracií a s SPD nyní hnutí vyjednávat nebude. "Poslanecký klub k tomu zaujal jasné stanovisko, pro nás je nepřijatelné přistoupit na požadavek pana (předsedy SPD Tomia) Okamury, to znamená, aby byla možnost hlasovat o těch mezinárodních otázkách v referendu," řekl Faltýnek novinářům. Jde podle něj o nepřekročitelnou podmínku.

Andrej Babiš.
ANALÝZA: Babiš chce vládnout s ČSSD. Zvrátí to Sobotka?

ANO by bylo rádo, kdyby se podařilo vládu domluvit do konce dubna. Jestli je takový termín reálný, Faltýnek neví. Záležet podle něj bude na termínu konání případného stranického referenda ČSSD.

Místopředseda hnutí Richard Brabec novinářům řekl, že by se příští týden mohli sejít expertní týmy ANO a ČSSD. "Bylo by ideální, abychom do konce příštího týdne měli z expertních týmů zpětnou vazbu, kde je problém, abychom ho mohli dořešit v tom následujícím týdnu," dodal. Dodal, že příští týden budou ještě jednání s ČSSD a ANO probíhat samostatně. Další týden by ale podle něj bylo možné některé skupiny spojit a vyjednávat ve třech, tedy i s komunisty.

Klub se bavil také o lepší docházce poslanců do Sněmovny nebo o fungování klubu. Faltýnek řekl, že bude hlavně na něm, aby při důležitých sněmovních hlasováních zajistil účast poslanců. Babiš dnešní schůzku, která trvala i s obědem asi sedm hodin, vyzdvihl. Vedení ANO a poslanci podle něj konečně na sebe měli čas. Podobné akce chce opakovat.

TK po prvním jednání nové vlády s premiérem Andrejem Babišem.
Babiš bude jednat pouze s ČSSD. Chce menšinovou vládu podpořenou KSČM