O to větší porci pelyňku musela pozřít, když ji poražené strany vyšachovaly a utvořily koalici bez vítěze.

O ÚROVEŇ VÝŠ

Teď se Kláře Dostálové dostalo vrchovatého zadostiučinění. Z místa náměstkyně ministryně pro místní rozvoj se posunula o úroveň výš a zasedla v Babišově vládě.

Do politiky ji přivedla její předchůdkyně a současná eurokomisařka Věra Jourová. „My se s Klárou známe od roku 2003 a na ministerstvo jsem si ji vybrala jako ideální spolupracovnici. Jsem ráda, že teď volba padla na ni,“ sdělila Deníku nejvýše postavená česká politička. Připomíná zároveň, že křeslo ministryně pro místní rozvoj není úplně pohodlné. Příliv peněz z evropských fondů zeslábne, bude nutné obezřetně nastavit systém čerpání po roce 2020.

Robert Plaga.
Plaga přednášel o porcování medvěda, teď sestavuje školský rozpočet

„Věřím, že se s tím nová ministryně vypořádá dobře, protože rozumí potřebám žadatelů, ona není byrokrat, ale praktik,“ míní Jourová. Zdůrazňuje i unikátnost resortu v tom, že nejde o sektorové, ale horizontální řízení. „Bude se domlouvat se všemi koncovými uživateli v regionech a v parlamentu obhajovat svoje návrhy, takže bude muset zdatně komunikovat a být otevřená. To jí ale nemusím radit, protože jí je to vlastní. My jsme dost stejná krevní skupina,“ říká Jourová.

Obyvatelka Hořic a matka dvou dospělých dětí Klára Dostálová se na mini-sterstvo propracovala dlouholetou prací na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje, kde působila v oddělení auditu a posléze deset let řídila Centrum evropského projektování, díky němuž přiteklo do regionu 25 miliard korun. „Pyšná jsem na obnovu Kuksu, barokního kláštera v Broumově, digitální planetárium v Hradci Králové či Safari Kemp ve Dvoře Králové,“ vypočítává.

POCHVALA OPONENTA

Jako úřednice pracovala pod politiky z ODS i ČSSD, a je tudíž zvyklá argumentovat především věcně. „Nakonec nelituji, že jsem se nestala hejtmankou, z pozice ministryně budu moci komunikovat s regiony, městy a obcemi, což jsou moji přirození partneři,“ sdělila Deníku Dostálová.

Barbora Peterová.
Mluvčí Babišovy vlády bude Barbora Peterová, někdejší redaktorka ČT

Že to bude její silná stránka, dokládají slova prvního vicehejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS) pro Deník: „Klára Dostálová je srdcem zapálená východočeská patriotka se zkušenostmi a s mezinárodní erudicí pro obor, kterým se zabývá. Umí přijímat výzvy a neuhýbat. Je si vědoma toho, co může nabídnout, a přes rozdílné názory je opakovaně schopna hledat pragmatické řešení.“ Ačkoli její výběr Červíček hodnotí příznivě, jednobarevnou vládu jako dobré řešení nevidí. „Chci ale věřit tomu, že nová ministryně bude více rozumět potřebám regionů bez ohledu na politickou příslušnost,“ dodává politický oponent.

Jiří Milek.
Vládcem velkých, širých, rodných lánů bude „malý Babiš“ Jiří Milek

Největší důraz bude Dostálová klást na veřejné investice. Proto také po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech hovořila o proměně úřadu na ministerstvo veřejného investování.

„Samozřejmě nemám ambici stavět dálnice. Role transformovaného resortu bude servisní a zároveň strategická při přípravě kvalitní legislativy v oblasti veřejných zakázek či stavebního řízení,“ vysvětluje Dostálová. V tomto směru si notuje s prezidentem Milošem Zemanem. „Musím říct, že jsme si rozuměli úplně maximálně, oba to cítíme stejně, je zkrátka potřeba vytvořit jedno místo pro veřejné investice,“ přitakává Dostálová.

„LADY PRO“ Z REGIONU

Ačkoli absolventka Vysoké školy ekonomické v Praze působí jako energická, rázná a samostatná žena, přiznává, že je hrdá na titul Lady Pro, tedy ocenění pro ženy, které dosáhly výjimečných profesionálních výsledků a zároveň plní na sto procent svou mateřskou i manželskou roli.

Ilja Šmíd
Ilja Šmíd chce přesvědčit veřejnost i politiky, že kultura je základ společnosti

„V roce 2005 jsem ho získala jako úplně první žena z regionu mimo Prahu, což pro mě bylo velké vyznamenání,“ sděluje Dostálová, která se na angažmá v menšinové vládě těší. Je totiž zastánkyní většinového volebního systému, takže jí vyhovuje jednobarevná vláda, která ponese stoprocentní odpovědnost.

„Sestavujeme vládní prohlášení tak, aby se v něm odrážely programy všech stran, shodu bychom tedy najít mohli,“ zamýšlí se Dostálová nad blízkou budoucností.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Jaroslavou Němcovou
Adam Vojtěch. Z reality show na ministerstvo zdravotnictví