„Byl bezesporu nejvýznamnější německý ministr zahraničí po druhé světové válce a také byl v této funkci nejdéle," komentoval úmrtí svého kolegy Schwarzenberg. Připomněl, jak Genscher v roce 1989 přijel na západoněmeckého velvyslanectví, kde čtyřem tisícovkám uprchlíků z komunistické NDR oznámil, že jejich cesta na Západ je volná.

„Byl kromobyčejně inteligentní, celoživotní liberál a byl velmi přátelský k českým politikům, zvláště k Jiřímu Dienstbierovi. Často přijížděl do Prahy a měl to tady rád," vyzdvihl Schwarzenberg Genscherův dobrý vztah k Česku. Společně s Dienstbierem Genscher přestříhal ostnaté dráty na česko-bavorském hraničním přechodu v Rozvadově, symbolicky tak zvedli „železnou oponu".

Jindrák: Genscher šel tvrdě za svým

Genscherovo přátelství s Dienstbierem a dobrý vztah k Česku zmínil také dlouholetý diplomat Jindrák. „Znal jsem ho velmi dobře, setkávali jsem se na řadě jednání, kdy začínala intenzivní komunikace s Německem ještě za Václava Havla," řekl. „Nebyl jednoduchý partner pro vyjednávání, byl velmi komplikovaný člověk, tvrdě si šel za svým," charakterizoval Jindrák schopnosti německého politika.

Současný český ministr zahraniční Lubomír Zaorálek ocenil Genscherovu zásluhu na sjednocení demokratické a komunistické části Německa. „Přemýšlíme-li o současných evropských politicích, těžko nalezneme někoho, kdo by lépe ztělesňoval naději na pokojné sjednocení Německa i Evropy," uvedl Zaorálek v prohlášení. „Německo a Evropa ztrácí v osobě Hanse-Dietricha Genschera výjimečnou osobnost," dodal.

Liberální německý politik Hans-Dietrich Genscher, zemřel ve čtvrtek 31. března ve věku 89 let. Byl předsedou své strany 11 let a poslancem parlamentu 33 let. Ve spolkové vládě zasedal déle než dvě desetiletí, převážně ve funkci vicekancléře a ministra zahraničí. Za uznávaného komentátora politického dění platil i poté, co v květnu 1992 odešel do důchodu.