Trpělivost ani čas nepřinesly řediteli Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jiřímu Zíkovi růže, nýbrž odvolání z vlivného postu. Právě otázka v didaktickém testu z českého jazyka byla posledním hřebíčkem do jeho ředitelské rakve. Dnes ho ministr školství v demisi Robert Plaga odvolal. Od 1. června do šéfovské židle usedne dosavadní náměstkyně Cermatu a vítězka loňského výběrového řízení na tuto pozici Michaela Kleňhová.

Ilustrační foto.
V maturitním testu z češtiny byla chyba. Oprava pomohla 147 žákům

Maturanti, kteří do ustáleného sousloví o tom, co přináší růže, doplnili slovo „čas“ místo údajně jediného správného podstatného jména „trpělivost“ (bylo jich 4301), se dnes mohli radovat. Nejen kvůli dobrému úsudku, ale 113 z nich především proto, že u zkoušky uspěli, 34 dostalo o stupeň lepší známku. Tito absolventi už také obdrželi nová maturitní vysvědčení.

„Bohužel se kvůli špatně nastavenému hodnocení  musely před měsícem upravovat výsledky v přijímacích testech na střední školy a nyní v maturitním testu z češtiny. Tyto chyby uvedly tisíce žáků a jejich rodičů do nejistoty a přidělaly práci ředitelům škol. Nic takového už se nesmí opakovat,“ vysvětlil ministr Plaga důvody odvolání Jiřího Zíky. Od jeho nástupkyně bude chtít návrh systémových opatření.

Propadlíků je moc

Zíkův pád jen orazítkoval to, co visí ve vzduchu několik týdnů. Robert Plaga počátkem května v Deníku poprvé připustil, že by se povinná maturita z matematiky  mohla posunout, nebo dokonce zrušit. To spustilo lavinu kritiky aktuální podoby závěrečných středoškolských zkoušek. Především z matematiky pravidelně propadá zhruba pětina maturantů. Letos to bylo 22,4 procenta žáků, čtyřku dostalo 24,5 procenta.

Jiří Růžička, pedagog a od roku 1990 ředitel Gymnázia Jana Keplera
Ředitel gymnázia Jiří Růžička: Povinná maturita z matematiky je cesta zpátky

Nejhůř jsou na tom žáci středních odborných učilišť a absolventi nástavbového studia. Tam není výjimkou poloviční „úmrtnost“.

Ministr Plaga uvedl, že nastal čas, kdy je třeba se bavit „o celkové podobě maturit, zda ji nestáhnout jen na didaktickou část“. Na dotaz Deníku řekl, že debata bude komplexní, tudíž nemá smysl nastavovat konkrétní termíny pro přijetí novely školského zákona.

Klausova ofenziva

To ovšem nehodlá akceptovat šéf sněmovního školského výboru Václav Klaus ml. (ODS). „Vyčkám ještě stanoviska ministerstva, zda nevytvoří komisi na revizi maturit. Jinak to podám sám. Takhle to dál nejde,“ sdělil Deníku.

Podle něj by státní část maturitní zkoušky měla obsahovat jen didaktický test z češtiny, matematiky a angličtiny. Vše ostatní včetně slohů by mělo zůstat na školách.

Podobný názor má i senátor Jiří Růžička (za TOP 09/STAN), který by ovšem ponechal žákům na výběr, zda maturovat z matematiky, či cizího jazyka.

Odborníci se také kloní k tomu, že učňovské obory by neměly končit maturitní zkouškou. Především proto, že minimum absolventů učilišť pokračuje ve vysokoškolském studiu. „Pokud bude zachován stávající model volby mezi cizím jazykem a matematikou a SOU budou končit nějakou jinou zkouškou než maturitou, budu velmi spokojený,“ sdělil ředitel Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský.

Ministr školství Robert Plaga.
Ministr školství Robert Plaga: Povinná maturita z matematiky není řešení