Protiromské shromáždění v Českých Budějovicích vyústilo v uplynulém víkendu ve fyzické potyčky na sídlišti Máj, kde žije početná skupina Romů a hodně sociálně slabších lidí. Potyčky většinou vyvolali radikálové, kteří se na sídliště přesunuli z demonstrace na českobudějovickém náměstí. Při incidentu bylo zraněno deset lidí.

Heřman podle organizací na následné tiskové konferenci, která se uskutečnila v pondělí, projevy rasismu nepřípustně bagatelizoval. Pokřik „černá svině" totiž podle Heřmana neskrývá rasistický podtext. „Mohu vás téměř s 99 procentní jistotou ubezpečit, že toto se nevztahovalo na romskou komunitu. Tento přívlastek patří nám (policistům)," řekl novinářům.

„Takové prohlášení z úst vysoce postaveného policejního důstojníka může vést k důvodným obavám, zda je policie schopna a ochotna efektivně stíhat trestnou činnost z nenávisti," stojí v dopise, který podepsaly mimo jiné Amnesty International, Český helsinský výbor či Celostátní asociace Romů v ČR.

„Bagatelizace jakýchkoli reálných projevů rasismu či etnické nesnášenlivosti je zcela nepřípustná," reagoval Červíček. Heřmanův výrok ve svém prohlášení nehodnotil. Pouze uvedl, že policie rasistické projevy zásadně nezlehčuje a nepodceňuje a v žádném případě je netoleruje.

Heřman v dnešní reakci uvedl, že mluvil o konkrétním případě. Pokřiky na českobudějovickém náměstí prý jednoznačně patřily policistům a strážníkům. „Zaznělo tam směrem k hlídkujícím: ´černá svině – ještě si vem kuklu´. Z těchto záznamů a informací policistů jsem vycházel při odpovědi na pondělní tiskové konferenci," řekl Heřman. Dodal, že pokřik „černý svině" může být použit ve zcela jiném kontextu, a to i rasistickém.

Vyhodnotí se zkušenosti z provedených bezpečnostních opatření

Organizace policejního prezidenta zároveň vyzvaly, aby policie přijala odpovídající opatření, která do budoucna zabrání násilným demonstracím a vzniku majetkových a nemajetkových škod. „Shromáždění se ze své podstaty vymykalo ochraně dle zákona o právu shromažďovacím. Jeho účel byl od počátku jasný – vyprovokovat násilí a roznítit interetnický konflikt. Nejde přitom o první shromáždění tohoto typu," uvedly. Sobotní zásah proti demonstrantům podle nich nebyl včasný.

Červíček slíbil, že vedení policie v nejbližší době vyhodnotí zkušenosti z provedených bezpečnostních opatření nejen v Českých Budějovicích, ale i na dalších podobných shromážděních, která se uskutečnila v letošním roce. Policisté jsou prý připraveni nasadit veškeré potřebné síly a prostředky, aby chránili bezpečnost osob i majetku a veřejný pořádek.