„Poslední dobou se hlavně věnuji práci v Parlamentu, ale chtěl bych dál bojovat za zájmy českých zemědělců v zemědělském výboru. Vypadá to, že patrně skončím svůj pracovní poměr ve skupině Agrofert, maximálně zůstanu členem představenstva," řekl Faltýnek. Uvažuje o tom, že by to bylo už ke konci roku.

Významný konflikt zájmu

O střetu zájmů hovořil v souvislosti s Faltýnkem exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Proto ho prý taky do čela výboru nepodpořil.

„Máme, řeknu osobně, velmi dlouho dobré profesní vztahy z minulosti, ale myslím si, že je ve významném konfliktu zájmu. Jako zaměstnanec skupiny Agrofert by prostě neměl být předsedou zemědělského výboru," řekl nedávno ve Sněmovně Bendl. Zemědělský výbor nazval výborem pro financování skupiny Agrofert.

Obrovská částka

Obecně hovoří o konfliktu zájmů v souvislosti s angažmá Babišova hnutí ANO v politice místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Naposledy se tak několikrát zmínil při dnešním projednávání návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Kalousek poukazoval na to, že odebralo vědě a výzkumu, naopak částka národních dotací agropotravinářskému komplexu je podle něho obrovská a nabubřelá.

„Dáváme jednoznačnou přednost bilanci Agrofertu a okamžitému projedení před konkurenceschop­ností České republiky a před vědou a výzkumem," řekl Kalousek.