Záležitostí by se měl zabývat ještě zastupitelský klub ODS, který se podle Šťastného sejde v úterý v podvečer na pražské radnici. Primátor Bohuslav Svoboda novinářům řekl, že neočekává, že by hlasování v klubu dopadlo jinak než dnes na radě.

Podle Šťastného ODS navrhne ČSSD třicetidenní přechodnou lhůtu, během níž by se nic neměnilo. Pokud nebudou sociální demokraté souhlasit, skončí koalice už v úterý, uvedl Šťastný. Dokud nebude uzavřena nová koalice, rada města bude fungovat v současném složení.

ODS chce vyjednávat o nové koalici s TOP 09. „Uděláme vše pro to, abychom uzavřeli smlouvu s TOP 09,“ řekl Šťastný. Ve vyjednávacím týmu bude kromě Šťastného také primátor Svoboda a předseda zastupitelského klubu Rudolf Blažek. Občanští demokraté budou i nadále usilovat o funkci primátora, dodal Šťastný.

Neshody při sestavování rozpočtu

Koaliční partneři se v poslední době přeli při sestavování rozpočtu na příští rok. Neshodli se například na tom, jak řešit nedostatek peněz na investiční výdaje pražského dopravního podniku. ČSSD prosazovala, aby si podnik vzal směnku s ručením města, ODS to ale odmítla.

Praze podle Šťastného s nynější koalicí hrozilo drastické zadlužení. Šťastný tvrdí, že škrtat ve svých výdajích byli ochotni jen radní za ODS. Praha v rozpočtu na příští rok zkrátila všechny provozní výdaje o pět procent. Rozpočtem se dnes zabýval i finanční výbor pražského zastupitelstva. Primátor ale na jednání řekl, že členové rady nemají s návrhem rozpočtu problém.

Někteří členové regionální rady byli dnešním rozhodnutím zaskočeni. Svoboda po jednání řekl, že jej návrh úplně nepřekvapil.

Šťastný rovněž řekl, že rozkol v koalici nesouvisí s obviněním primátorova náměstka Karla Březiny (ČSSD). Březina byl obžalován ze zkreslování údajů o hospodaření a jmění zkrachovalých firem, v jejichž statutárních orgánech působil. První soudní líčení je naplánováno na tuto středu.

Napjaté vztahy

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský řekl, že vztahy v pražské koalici jsou už delší dobu napjaté. Pokud pražská ODS myslí výzvu k rozchodu s ČSSD vážně, bude podle něho také sociální demokracie jednat s ostatními partnery včetně TOP 09 o novém uspořádání v čele pražské radnice.

Opoziční TOP 09 situace nepřekvapila. Podle předsedy klubu zastupitelů Tomáše Hudečka je dlouhodobě patrné, že koalice nefunguje. „Koalice byla špatně udělaná, my jsme to říkali od začátku. V případě, že se rozpadne, jsme připraveni vyjednávat,“ řekl ČTK předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Občanští demokraté po loňských volbách spolupráci s vítěznou TOP 09 odmítli a utvořili koalici s ČSSD. ODS získala křeslo primátora pro lídra své kandidátky Bohuslava Svobodu. Šťastný se ale s primátorem už delší dobu přetahuje o vliv v pražské ODS. Spory mají i oba koaliční partneři, v dubnu kvůli sporům vyvolali smírčí řízení.

Nečas podpořil zahájení rozhovorů o pražské koalici ODS-TOP 09

Předseda ODS a premiér Petr Nečas podpořil zahájení jednání o pražské koalici jeho strany s TOP 09. Uvedl to v tiskovém prohlášení, jímž reagoval na dnešní rozhodnutí pražské ODS ukončit koaliční spolupráci s ČSSD na radnici hlavního města.

„Nikdy jsem se netajil, že dávám přednost středopravé koalici ODS a TOP 09 před koaliční spoluprací s ČSSD na pražském magistrátu,“ uvedl. O možnosti vytvořit v Praze koaliční radu ODS a TOP 09 prý jednal již před několika týdny s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). „Získal mou podporu a plnou podporu má i nadále,“ prohlásil premiér.