Maříkovo odvolání kritizoval v neděli premiér Andrej Babiš (ANO), označil ho za nesmyslné. Vyjádřil naději, že rektor ČVUT své rozhodnutí změní. Petráček sesadil Maříka z čela CIIRC minulý týden s odůvodněním, že Mařík nepřispívá k vzájemné spolupráci fakult a ústavů ČVUT. Mařík a jeho příznivci považují odvolání za odplatu za Maříkova nelichotivá slova vůči škole, která zazněla v nedávno vysílaném dokumentu České televize.

Proti odvolání ředitele institutu informatiky a robotiky ČVUT protestovali zaměstnanci.
Zaměstnanci institutu robotiky stojí za ředitelem. Rektora ČVUT ale nezviklali

Plaga v pondělí prohlásil, že Mařík je respektovaná osobnost, ale že ze své pozice ministra nemůže zasahovat do rozhodování rektora. "Pan rektor Petráček se zodpovídá akademickému senátu, ne mně. Já mohu v celé věci vystupovat maximálně jako mediátor," uvedl ministr.

Podle Petráčka i Maříka byla pondělní téměř dvouhodinová schůzka u ministra účelná. "Vyjasnili jsme si svá stanoviska," řekl Mařík. Ke konkrétnímu závěru aktéři nedošli, podle Petráčka i ministra Plagy je nutné vyřešit situaci na institutu robotiky co nejdříve. V současnosti je jeho vedením pověřený Vladimír Kučera.

Studenti pražského ČVUT s robotem Květa vyhráli mezinárodní soutěž.
Robot Květa uklidí staveniště. Studenti z ČVUT vyhráli mezinárodní soutěž

Petráček už minulý týden řekl, že dosavadního ředitele institutu robotiky si dokáže představit například jako ambasadora ČVUT pro oblast Průmysl 4.0 nebo jako člena vedení institutu, nikoli ale jako toho nejvyššího. Mařík uvedl, že jeho odvolání poškozuje reputaci ústavu zejména v zahraničí.

Institut robotiky byl založen před pěti lety jako součást ČVUT, v jehož struktuře zaujímá podobné postavení jako jednotlivé fakulty. Mařík stál v čele od počátku. Institut spojuje vědce s průmyslovou sférou, spolupracuje s významnými technologickými společnostmi jako Siemens, Airbus a další.

Fakulta elektrotechnická ČVUT.
Vědci z ČVUT vyzkoušeli technologii pro řízení letadel u auta