Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prezidentům uvařil Vařílek

BRNO - Lepšího šéfkuchaře si prezidenti v Brně nemohli přát. Slavnostní společnou večeři jim uvařil kuchař, který má kuchařské umění ve jméně - Jiří Vařílek.

26.5.2007
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Jiří Vařílek U královny EliškyFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Neuznává gastronomické soutěže, říká, že chce vařit tak, aby se lidé najedli a byli spokojeni. „Jsem rád, když na mě lidé vzpomínají s tím, že jim chutnalo,“ tvrdí šéfkuchař restaurace U královny Elišky.

Jak vznikalo menu pro prezidenty?

Vymysleli jsme čtyři druhy menu. Pak přijela paní Klausová, vše v malých porcích ochutnala a jedno z nich vybrala.

Čeho jste se při sestavování jídel drželi?

Chtěli jsme podávat tradiční česká jídla a speciality naší restaurace.

Dal byste přednost něčemu jinému, než vybrala paní Klausová?

Myslím, že vybrala velice dobře. Tradiční kačenu nebo svíčkovou měli prezidenti ve svých hotelích. Já bych si menu se sýrovým dortem jako předkrmem, svíčkovými řezy ve švestkové omáčce a meruňkovými knedlíky vybral také.

Nesouhlasíte tedy s tvrzením kuchaře z restaurace U Kastelána, že prezidentská večeře měla mít šest chodů?

Ne, proč? Proč bychom měli prezidentům v Čechách podávat mořské plody nebo játra na francouzský způsob? Copak máme u nás nějaké moře?

Z jakého důvodu se menu tajilo?

Aby byli prezidenti překvapeni. Byl to nápad první dámy, paní Klausové.

Vrátily se vám čisté talíře. Chutnalo prezidentům?

Tak to netuším. Večer jsem nic sledovat nestačil. Byl to frmol. Dvaašedesát lidí dostávalo menu a dalších pět set lidí z ochranky jedlo na rautu v jiné části restaurace. Ale vše bylo určitě v pořádku.

Kontroloval někdo jídlo, než šlo na stůl před hlavy států?

Vzorky z každého jídla odebíral před podáváním večeře hlavní hygienik z Hradu. Zároveň jídlo i ochutnával. Udělaly se rozbory, aby v jídle třeba nebyla salmonelóza. Stát se může cokoliv. Ale vše jsem kontroloval i ochutnával já sám, takže kdyby v tom byl třeba jed, tak se mi teď taky hodně zle.

Podívala se ochranka do kuchyně?

Hlavně okolo nás chodila na jídlo pro sebe. Ale v kuchyni byli také. Jen nakoukli, na tak malém prostoru by se stejně nikdo, o kom bychom nevěděli, neschoval.

Jak vypadá tým, kteří uvaří a obslouží prezidenty?

Bylo nás devět kuchařů a dvacet číšníků. Každý měl svůj úkol. Jeden kuchař sázel na určené místo na talíře brambory, druhý maso, já jsem naléval omáčku, čtvrtý přidal mandle, pátý dozdobil a šestý zkontroloval, popřípadě otřel talíře. Každý číšník měl na starosti dva talíře a vytvořili frontu. Během deseti minut muselo mít teplé jídlo před sebou dvaašedesát lidí.

Musí být na nalévání omáčky zvláštní grif, aby nebyl špinavý celý talíř?

U švestkové omáčky není problém. Jsou v ní švestky a ty samy o sobě vypadají pěkně.

Jak velké porce jste připravili?

Střední. Žádné malinké naaranžované maso s bramborem uprostřed talíře, ale ani žádnou kalorickou bombu. Myslím, že to úplně stačilo. Paní Klausová si na závěr dala jako moučník už jen jeden meruňkový knedlík. Pan prezident Klaus prý snědl všechno.

Jak se vaří dobrá švestková omáčka?

Základem jsou ověřené suroviny a nemusí být ani drahé. Dá se vařit voda, do toho citrónová a pomerančová šťáva, nastrouhá kůra z obou citrusů, přidá rybízová marmeláda a švestková povidla. Sůl a bílý pepř, portské a červené víno, švestky naložené den dopředu v rumu, zahustit jíškou a ochutnáte. Vše musí být tak akorát.

Může kuchař, který ochutnává co vaří, u takové velké akce i zhubnout?

To jo. Nervy pracují. Ale když mám představu, jak má jídlo vypadat, tak jsem si víc jistější. Opravdu ale šlo o to, aby klaplo vše při výdeji. Taková akce u nás ještě nebyla.

V týmu jste prý měl i manželku?

No ano. Jen ta mi říkala, že moc zbytků se nevracelo. Sem tam nějaký brambor.

Jste kuchař v bílém s rondonem na hlavě?

Jistě, přesně tak vyšperkovaně má kuchař po celý den při vaření vypadat.

Máte rád velké akce, nebo radši vaříte v klidu pro pár lidí?

Nejlepší je, když k vám chodí na jídlo sto padesát spokojených lidí. Takže radši vařím velké akce. Hned v pátek připravujeme raut pro sedmdesát a v sobotu pro dvě stě lidí. Nemám rád hluchá místa, prázdniny.

Jsou lepší kuchaři muži nebo ženy?

V tom rozdíl nedělám. Na studenou kuchyni jsou ale lepší ženy. Chlapi mají radši teplé vaření. Vždy při výběru spolupracovníků zjišťuji, jak umí vařit a je mi jedno kdo je.

Chtěl jste někdy dělat něco jiného než kuchaře?

Někdy toužím jezdit s kamionem, ale to mi vydrží tak pět minut. Jsem rád kuchařem.

Jste jedním z kuchařů ve velkém rodinném klanu kuchařů a číšníků. Vaříte i doma?

Málo. Naši rodinu prostě k vaření předurčilo jméno. Jen dva lidi se nevyvedli. Bratr, který podniká ve stavebnictví a neteř švadlena. Maminka je kuchařka, tatínek číšník, sestry kuchařka a servírka. Od nich děti také kuchaří nebo běhají po placu. Můj syn ze současného manželství chce jít na vinařskou školu. Dobrou večeři si ale uvaří všichni.

Co nevaříte a nemáte rád?

Uvařím rád všechno, ale nemusím jíst chobotnice nebo ústřice. A pak nejím dršťkovou polévku. Ale uvařím ji dobrou.

Máte nějakou vlastní specialitu?

Své sestřenici jsem na oslavu narozenin vymyslel takové malé bábovičky. Zamíchal jsem do toho kuřecí maso, jablka, uherský salám, sýr, bazalku a hrozinky a upekl. Je to vynikající.

Jak jde dohromady uherský salám s hrozinkami?

Výborně. Skloubí se dohromady nasládlá chuť hrozinek a ostrost uheráku. Ingredience musí kuchaře nejen napadnout, ale také jít k sobě.

Sledujete pořady o vaření v televizi?

Oblíbený mám maďarský kabelový kanál TV Paprika. No a výborní a bezvadní jsou i Kluci v akci. I když teď myslím, že od přípravy běžných jídel přešli k luxusním pokrmům, ke kterým běžně nejsou k sehnání přísady. Což není dobře.

Máte nějaký kuchařský sen?

Chtěl bych mít zase svoji restauraci.

Lze si kuchařinou vydělat?

Málo. Je to průměrně placené zaměstnání. Hlavní je vařit srdcem.

Na Špilberku jste vařil jste pro prezidenta Havla nebo Madaleine Albrightovou. Bylo to jiné, než kuchyně pro prezidenty ve čtvrtek?

V kuchyni ne. V jídle se moje volba také příliš nelišila. Jen bezpečnostní opatření třeba při návštěvě paní Albrigtové jako ministryně zahraničních věcí, byly větší. Vařil jsem i pro různé ministry. A všem chutnalo. Nikdo si nestěžoval.

Co by měli cizinci na Moravě ochutnat?

Šparglové zelí od Ivančic.

Kdo je kdo Jiří Vařílek

42 let, ženatý, manželka je také kuchařka.

Vyučil se jako kuchař vhotelu International vBrně. Vařil také vhotelu Slovan vBrně a založil vlastní restauraci vBlučině u Brna.Má zkušenosti i spůsobením vzahraničí - vRakousku ve Vídni. Osm let dělal šéfkuchaře vhradní restauraci Na Špilberku.Rok pracuje vrestauraci U královny Elišky.

26.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař/kuchařka 36 000 Kč

Restaurace v centru Brna hledá kuchaře/ku na HPP s možností ubytování. Práce krátký/dlouhý týden. Jedná se o českou a steakovou kuchyni.

Informační technologie - Informační technologie Programátor 50 000 Kč

Vývojáři softwaru SW Engineer Perl. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 50000 kč, mzda max. 90000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce : Karolinská 650/1, 186 00 Praha 8 - Karlín, První kontakt emailem na: adela.mikova@gooddata.com, kont. osoba Mikova Adéla, Upřesňující informace : , Výborná znalost programu v Perlu, další jazyky výhodou, minimálně 3 roky zkušeností v vývojem SW, několikaleté zkušenosti na Linuxu, efektivita, zaměřenost na detail, "get things done" přístup Komunikativní v anglickém jazyce, psaná i mluvená forma, znalost SQL, zkušenosti s PostgreSQl a MySQL, znalost agilních metodik, znalost vývoje a udržování open source projektů. , Náplň práce: vývoj, implementace, konfugurace, komponent v jazyce Perl, práce na projektech, aktivní spolupráce a kooperace v teamu, Zaměstnanecké výhody : stravenky, sick days, dovolená navíc, roční bonusy. Pracoviště: Good data s.r.o. - 003, Karolinská, č.p. 650, 186 00 Praha 86. Informace: Adéla Mikova, .

Služby - Deratizátor, technik v oblasti DDD 30 000 Kč

Deratizátor Do našeho týmu hledáme šikovného deratizátora, technika v oblasti DDD. Práce Po a Pá v příjemném kolektivu rodinné firmy působící na trhu přes 20 let. Požadujeme: zkušenosti s výkonem DDD, spolehlivost, přirozené komunikační schopnosti, řidičský průkaz skupiny B, trestní bezúhonnost, selský rozum, pracovní nasazení a ochotu pracovat. Nabízíme 25 až 30.000 Kč čistého, služební vozidlo, služební telefon pro soukromé účely a další výhody po zkušební době (pravidelné firemní akce).

Gastronomie - The Pub Praha 6 hledá kuchaře 35 000 Kč

Moderní značková restaurace The Pub Praha 6 hledá zkušeného kuchaře/kuchařku, se znalostí teplé i studené kuchyně, dynamickou osobnost se zájmem o moderní gastronomii.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
AKTUALIZOVÁNO
13 4

Zvolili si mě lidé, září vítěz Erdogan. Tohle není konec, hrozí opozice

Ilustrační foto.
6 9

Tetování a piercing? Žádný problém, tvrdí zaměstnavatelé

AKTUALIZOVÁNO

Ať si každá země sama určí kvóty, řekl na summitu Conte. Sánchez žádal o pomoc

Šestnáct zástupců členských států EU se v neděli odpoledne sešlo v Bruselu na neformálním minisummitu. Tématem byla mimo jiné eskalující migrační krize, přičemž se k ní postupně vyjádřila většina přítomných. Ta hlavní schůzka je nicméně naplánována až na čtvrtek.

Duel Deníku: Souhlasíte se zavedením záloh na PET lahve?

Na otázku Deníku, zda souhlasí se zavedením záloh na PET lahve, odpovídal odborník Hnutí Duha na odpady Ivo Kropáček a komentátor Deníku Stanislav Šulc.

Messi určí sestavu a taktiku na Nigérii, bude mít větší pravomoce než trenér

Jeden z nejsledovanějších fotbalistů světa Lionel Messi dostal k nedělním 31. narozeninám nečekaný dárek. Argentinský bůžek se svými kumpány Mascheranem a Agüerem bude mít při určování sestavy a taktiky na úterní veledůležitý duel proti Nigérii hlavní slovo. Revolta zkušených fotbalistů proti kouči modro-bílých Sampaolimu vyústila v razantní krok Argentinského fotbalového svazu.

Den, kdy (ne)zemřely Ležáky. Lidé uctili památku obětí

Obec na Pardubicku neměla přežít. Její obyvatelé byli povražděni, domy spáleny a měla zmizet i z map. Ležáky 24. června roku 1942 měly na příkaz nacistů přestat existovat. Nestalo se tak. Hrozivý zločin nezůstal zapomenut a památku obětí v místech bývalé osady, která se proměnila v pietní místo, přišlo i letos uctít několik stovek lidí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT