Babiš se Sobotkou se na konci minulého týdne střetli kvůli situaci ve zdravotnictví, řešení situace v důlní společnosti OKD i mediálnímu zpravodajství o privatizaci této firmy.

Prvnímu ze sporů se budou věnovat v úterý ráno na společné schůzce s ministrem zdravotnictví, kterému Babiš podle svých slov nevěří, že rozkryje financování resortu. V debatě půjde zejména o odlišné názory na navýšení odvodů za státní pojištěnce, které mají nemocnicím nahradit výpadek poplatků ve výši přibližně dvou miliard korun. Na takovém kroku se vláda shodla v koaliční smlouvě, ale ministr financí by takto situaci nechtěl řešit dlouhodobě.

S ministrem průmyslu o OKD

O situaci v OKD, která se chystá zavřít důl Paskov, pak bude v úterý jednat dvojice šéfů koaličních stran s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD), který v posledních dnech prosazoval státní podporu firmě v souvislosti s plánovaným útlumem dolu. Babiš ji sice odmítal, dnes se ale se zástupci společnosti NWR, která OKD vlastní, dohodl na výhodnějším řešení pro stát. Důl Paskov, který chtěla původně firma zavřít na konci letošního roku, tak má fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne peníze jen na sociální programy horníků za 600 milionů korun. Původně ČSSD navrhovala poskytnout na útlum těžby 1,1 miliardy korun za předpokladu, že OKD prodlouží těžbu do konce roku 2016.

O OKD bude ve středu jednat i vláda, po níž se sejde koaliční rada, v níž jsou vedle členů ČSSD a ANO i zástupci lidovců, kteří se zatím do sporů dvou nejsilnějších vládních politiků nevkládali a apelovali na zklidnění situace.

Dalším z témat, které si Sobotka s Babišem potřebují vyříkat, je mediální zpravodajství o privatizaci OKD. Sobotka v pátek v reakci na informace Mladé fronty Dnes (MfD) o údajně nevýhodné privatizaci společnosti v roce 2004 obvinil Babiše z toho, že využívá médií, která vlastní, ke zvyšování tlaku na koaličního partnera. Babiš, který je majitelem MfD, to odmítl. Sobotka byl v době privatizace menšinového podílu OKD ministrem financí.