Zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent platí v Česku od pátečního večera. Ministerstvo zdravotnictví ho vyhlásilo kvůli rostoucímu počtu otrávených metylalkoholem a obětí. Metanol připravil o život už dvě desítky lidí. U dalších se čeká na výsledky pitvy. Zhruba 40 lidí je nyní v nemocnici.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) skončilo po vyhlášení zákazu ve skladech na 20 milionů lahví tvrdého alkoholu. Tím, jak by se mohly začít vracet do prodeje, se krizový štáb zabýval už v pondělí. Heger uvedl, že to není právně i technicky úplně jednoduchá záležitost. Řešení proto začala hledat skupina právníků jednotlivých resortů.

Ve vyšetřování případu pokračuje i policie. Zatím obvinila víc než 20 osob v několika regionech. Podle policejního prezidenta Martina Červíčka dosavadní poznatky ukazují, že by tyto jednotlivé případy mohly být propojené. Policisté vyšetřují skupinu lidí, která by mohla mít návaznost na případné dovozce surovin pro jedovatý alkohol či na organizátory jeho výroby a obchodu.