Uvádí to nová studie, kterou v úterý představilo ekologické Hnutí Duha. „Mají dobrý vliv na zdravotní stav a kondici zvěře, protože soustavně loví nemocné či slabé kusy, a také pomáhají udržovat přírodní rovnováhu,“ říká Miroslav Kutal z Hnutí Duha. „Třeba na Slovensku platí, že kde se vyskytují vlci, prakticky chybí nebezpečná nemoc klasický mor prasat,“ dodal Kutal.

Tvrzení ekologů dokazují zkušenosti z Česka i za zahraničí. Šumavští srnci viditelně přibírají na váze od doby, kdy se do tohoto pohoří vrátili rysi.

Zjištění ekologů potvrzují i myslivci. V oblastech, kde se šelmy vyskytují dlouhodobě, a zvěř si na ně zvykla, mají skutečně pozitivní vliv na kondici spárkaté zvěře,“ řekl Deníku Jaroslav Kostečka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty.

Zatímco průměrná hmotnost populace v Jihomoravském kraji, kde byly šelmy dávno vyhubeny, soustavně klesá. Na Slovensku zase 93 procent případů takzvaného klasického moru prasat připadá na oblasti, kde se trvale nevyskytují vlci.

Ochránci zároveň vyvracejí obavy některých myslivců, že šelmy mohou vyhubit nebo silně zdecimovat lovnou zvěř, tedy srnce, jeleny nebo divočáky. „Podrobné sčítání na Šumavě potvrdilo, že pouze jedno z deseti úmrtí srnců připadá na lovící rysy,“ uvádí studie.

Rysi mohou žít v krajině, kde je alespoň čtyřicet procent lesů. V Česku do této kategorie spadají v podstatě všechny hory, přesto tyto šelmy přežívají jen na Šumavě a v Beskydech. Jinde jejich návratu brání pytláci, kteří za poslední roky zabili stovky zvířat. „Během posledních dvou desetiletí číslo bude činit asi pět set kusů,”´vypočítal Kutal.