Kritici uzákonění podmínek pro vzdělání terapeuta a specialisty čínské medicíny tvrdí, že jde o léčitelství. Patří k nim také například Česká lékařská komora nebo lékařské fakulty.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že rozhodnutí o předloze nechá na senátorech. "Ztotožňuji se s tím, že jde spíše o léčitelství," uvedl. Vojtěch ale také informoval, že letos by chtěl předložit návrh zákonné úpravy léčitelství, která by měla tradiční čínskou medicínu zahrnovat.

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
Volby by znovu vyhrálo ANO, ukázal průzkum. TOP 09 a Starostové by neuspěli

Do zákona o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala v minulém volebním období pozměňovacím návrhem ve Sněmovně. Prosadil jej tehdejší šéf zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů, přičemž ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Zákon podle autorů senátorské novely "přiznal čínskému léčitelství statut medicínského oboru, čímž zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám". Proti senátorské novele se vyjádřila Daniela Filipiová (ODS), podle níž je srovnávání tradiční čínské medicíny s léčitelstvím jejím znevážením.

František Čuba
Senátor Čuba byl znovu vyzván k rezignaci. Štěch volá po změně ústavy