Zavedení sKaret podle autorů novely v čele s místopředsedou Senátu a ČSSD Zdeňkem Škromachem způsobí obrovský problém dvěma pětinám příjemců dávek. Dotkne se prý zhruba 200.000 převážně seniorů a osob se zdravotním postižením, kteří budou nuceni využívat různých opatrovníků a zmocněnců a de facto ztratí možnost vlastního rozhodování o svých finančních prostředcích.

„Věřte, že sKarty dnes nejsou to, co potřebují (zdravotně postižení a sociálně slabí) ke svému každodennímu životu," uvedla senátorka ČSSD Božena Sekaninová. Podle ní systém není dostatečně připraven ani ověřen. Zkomplikuje život lidem, kteří si kvůli handicapu nebo věku nedokážou vybrat peníze z bankomatu. Zavedení sKaret prý přinese obrovské zisky bankovnímu sektoru, uvedla Sekaninová. Proto už v rámci vládní novely o státní sociální podpoře přesvědčila Senát k tomu, aby doporučil bezplatné používání sKaret.

Národní rada zdravotně postižených se už obrátila na soud s žádostí, aby vydávání karet pozastavil přinejmenším do doby, než bude dokončeno projednávání senátorské novely. Návrh na vydání předběžného opatření ale soud odmítl.

Platební funkci sKarty autoři předlohy navrhují zrušit nejen pro dávky pro handicapované, příspěvek na péči nebo dávky státní sociální podpory, ale také pro výplatu podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

Karty prosadila vláda v rámci sociální reformy. Slibuje si od nich úspory s posíláním dávek ve výši až čtvrt miliardy korun ročně. Úřady práce už začaly zkušebně stovky karet vydávat, do konce roku by jich měly rozdat milion. Letos bude také zachována možnost posílat peníze poštou, od příštího roku by měla zůstat jen v odůvodněných případech.