Čerstvě zvoleným zákonodárcům a zákonodárkyním je v průměru 57 let. Nejmladším z nových členů Senátu je Tomio Okamura, nejstarší Eva Syková (za ČSSD).

Ženy letos kandidovaly ve 24 ze 27 obvodů. Ženská jména chyběla jen na volebních lístcích v Mladé Boleslavi, Třebíči a Opavě. Do druhého kola postoupily ženy v devíti obvodech. Uspěly v pěti z nich. V Brně-městě se pak odehrál čistě ženský souboj. Proti sobě stanuly bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová (za SZ) a odborářka Stanislava Slavíková (ČSSD). Zvítězila Wagnerová.

Z původních 15 senátorek horní komoru opustí Jana Juřenčáková, Soňa Paukrtová a Jiřina Rippelová. Daniela Filipiová z ODS a Božena Sekaninová (ČSSD) svůj mandát obhájily, takže v Senátu zůstávají i pro další období. Přibudou tři nové tváře - Syková a Wagnerová, z poslaneckých lavic do senátních se přesune bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD).

Podle zástupkyň sdružení Fórum 50% přitom situace vypadala před volbami příznivěji než před dvěma lety. Tehdy ženy tvořily 16,3 procenta kandidujících, letos 18 procent. O hlasy se ucházelo celkem 42 žen.

Podle odborníků je zastoupení vyrovnané, pokud dosahuje aspoň 40 procent. Za kritickou hranici pro dosažení rovnosti označují třicetiprocentní podíl. Aby ženy v Česku tento limit překročily, muselo by jim v Senátu připadnout minimálně 24 křesel. Aby bylo zastoupení vyrovnané, muselo by v horní komoře zasedat aspoň 32 senátorek.

Podle aktivistek se k tomuto stavu země ale hned tak nepřiblíží, nyní se mu naopak ještě vzdálila. Podle statistiky mezinárodní Meziparlamentní unie bylo Česko v zastoupení žen v Parlamentu na šedesáté příčce na světě. Nyní se tak nejspíš ještě o pár stupínků propadne.

Průměrný věk čerstvě zvolených senátorů a senátorek dosáhl 57 let. Muži jsou v průměru o něco mladší. Blíží se k 56 letům. Ženám je průměrně skoro 62 let. Šedesátku překročila desítka z vybraných 27 zákonodárců a zákonodárkyň. Nejstarší z nich je osmašedesátiletá vědkyně Eva Syková (za ČSSD). Nejmladším čerstvým senátorem je čtyřicetiletý podnikatel Tomio Okamura.

Horní komora tak díky novému osazenstvu mírně zestárne. Před dvěma lety průměrný věk zvolených senátorů a senátorek jen o málo přesáhl 54 let. Mužům bylo v průměru něco přes 55 let a ženám 47 let. Šedesátku mělo za sebou pět zvolených.

Výběr některých statistických dat z historie senátních voleb v ČR

V letošních volbách bylo zvoleno pět žen. Celkem tak v horní komoře zasedne 14 senátorek, což je pouze o jednu méně, než jich bylo po volbách v roce 2010. Počet žen v Senátu se tak drží na relativně stejné výši.

Po volbách v letech 1996 (napoprvé se obsazovalo všech 81 mandátů) a 1998 bylo senátorek pouhých devět. V pozdějších volbách pak bylo nejvíce senátorek zvoleno v roce 2006 - celkem šest.

Za uplynulých 16 let také stoupl průměrný věk českých senátorů. Po letošních volbách již přesáhl hranici 56 let, v roce 1996 to bylo jen lehce přes 53 let.

U nově zvolených senátorů průměrný věk v minulosti kolísal, ti letošní jsou ale s 57 lety vůbec nejstarší. Nejmladší byli noví členové horní komory v roce 2000, kdy jim bylo necelých 50 let.

Nejstarším letos zvoleným senátorem je osmašedesátiletá Eva Syková (nestraník za ČSSD). Vůbec nejstarším členem horní komory, který byl do funkce zvolen v roce 1996, se stal Jaroslav Musial z ČSSD, jemuž bylo 75 let. Doyenem současného Senátu zůstává dvaasedmdesátiletý Pavel Lebeda, nestraník za ČSSD.

Naopak nejmladším novým senátorem se v sobotu stal nezávislý Tomio Okamura, který teprve v červenci dosáhl potřebného věku 40 let. Okamura se zároveň stává benjamínkem celého Senátu.

Mezi služebně nejstarší senátory, kteří v parlamentu působí bez přestávky od roku 1996, patří Pavel Eybert (ODS; mandát mu končí v roce 2016), Přemysl Sobotka (ODS; s mandátem do roku 2016) a Milan Štěch (ČSSD; s mandátem do roku 2014).

Senát je považován za „právní pojistku", právníků je v něm přitom paradoxně velmi málo. K Miroslavu Antlovi (nestraník za ČSSD), Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) a Miloši Malému (ČSSD) se nově zařadí jen Eliška Wagnerová (nestraník za SZ).

Drtivá většina senátorů má ale vysokoškolské vzdělání. Již tradičně převažují inženýři z technických, ekonomických a zemědělských fakult. V Senátu jejich počet po sobotě dosáhne třiceti.

Po nich následují lékaři (14) a pedagogové (deset). Zastoupeni jsou i absolventi filozofických fakult či matematicko-fyzikální fakulty.

Poněkud osamoceni zůstávají z tohoto pohledu Jiří Šesták (hnutí Občané pro Budějovice a Starostové a nezávislí), který vystudoval DAMU, teolog František Bublan (nestraník za ČSSD) nebo cyklista Jozef Regec (ČSSD), který vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu UK.