Povinná registrace by znamenala, že všechna zařízení s pravidelným programem pro děti od jednoho roku do nástupu do školy by musela do roka splnit veškeré hygienické požadavky. V případě 120 lesních školek, v nichž se na 2500 dětí vzdělávalo převážně v přírodě a jídlo měly z domova, by to ale vedlo k jejich zániku.

Změnu zákona po senátorech požadovala petice, pod kterou Asociace lesních mateřských škol získala podpisy 11.000 lidí. Podporu měla také od Českého svazu ochránců přírody nebo od organizace Člověk v tísni.

Ministerstvo ale označilo dobrovolnost evidence za nesmyslnou vzhledem k tomu, že evidovaná zařízení budou kontrolovatelná, zatímco neevidovaná ne, přestože budou nabízet stejné služby. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) slibovala problém lesních školek vyřešit do roka buď výjimkou ze zákona, nebo jejich začleněním do sítě mateřských škol. Zástupci lesních školek ale k tomu byli skeptičtí.

Přes 1100 dětských skupin

Dětské skupiny představují podobně jako lesní školky alternativu standardním mateřským školám, vznikají v reakci na nedostatek míst v předškolních zařízeních. V dětské skupině by mohlo být podle normy nejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče. Zajistit by musel vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek. Provozovatel by také určil výši úhrady nákladů za péči o dítě. Úhrada by mohla být až ve výši skutečných výdajů, ale taky nulová.

Zřizovatelům dětských skupin, mezi kterými by mohly být firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace nebo spolky, by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče.

Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes 1100 dětských skupin. Zaměstnání několika desítek tisíc rodičů by pro státní rozpočet mohlo znamenat přínos 382 až 573 milionů korun. V následujícím roce by mohlo přibýt dalších víc než 200 skupin, rozpočet by získal 457 milionů až miliardu korun, a to podle počtu zaměstnaných matek a otců, uvádějí autoři v podkladech. Dětské skupiny vyjdou podle autorů návrhu mnohem levněji než postavení nových školek.