„Podařilo se mi včas vyřešit všechny záležitosti, které souvisí s ukončením mého trvalého pobytu v Monaku, a proto mi nic nebrání k tomu, abych se stal kandidátem Svobodných a Soukromníků na zlínského hejtmana. Chci našemu kraji pomáhat a udělat z něj skvělé místo pro život," řekl Ivo Valenta. Jeho motivace k návratu na Moravu však podle něj není pouze politická.

„Nepotřebuji žádné dobře placené křeslo ani osobního řidiče. Pouze pro možnost kandidovat na hejtmana bych se nestěhoval. O tomto kroku přemýšlím již mnoho let. Jsem rodák z Valašska, srdce mi zakořenilo na Slovácku, moje žena je z Vizovic a Zlínský kraj je rozhodně jedním z nejkrásnějších míst na světě. Do světa jsem odešel na začátku 90. let, abych vybudoval mezinárodní skupinu, která se bude umět prosadit i na těch nejsložitějších světových trzích. Povedlo se. A já se mohou vrátit a nabídnout obyvatelům Zlínského kraje své odhodlání, vytrvalost, mezinárodní zkušenosti i schopnost řídit a rozhodovat," vysvětlil senátor.

Ivo Valenta je současně odhodlán vzdát se všech případných finančních prostředků, které by mu náležely z působení v krajské politice, a to ve prospěch nadaných studentů. Stejně tomu je v souvislosti s výkonem jeho funkce senátora, kdy veškeré prostředky, plynoucí z této pozice, jdou na konto speciálního studentského fondu. Díky němu se mohla již řada studentů zúčastnit například stáží na prestižních zahraničních univerzitách.