Náklady na zahraniční operace se příští rok předpokládají přibližně ve výši 1,48 miliardy korun. O rok později mají stát 1,72 miliardy korun, uvedl předseda senátního výboru pro obranu František Bublan (za ČSSD).

Plán podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) počítá s nasazením vojáků do konkrétních zemí a vyčlenění určitého počtu příslušníků, kteří by mohli jet do mise NATO, EU nebo OSN v Africe a na Blízkém východě operativně podle konkrétních potřeb.

Prioritním zůstává podle ministerstva působení v Afghánistánu, kde budou čeští vojáci pokračovat ve výcviku vojáků a policie, podílet se budou i na ochraně spojeneckých vojsk. V zemi by tak mělo působit až 310 vojáků v operaci Resolute Support pod vedením NATO, až 20 osob při ochraně českého zastupitelství v Kábulu a až 20 lidí, kteří budou pomáhat afghánským silám s bojem proti výrobě a distribuci drog.

Operace sil rychlé reakce

Kabinet dále počítá s působením českých sil na Balkáně, a to v celkovém počtu do 20 lidí, i v oblasti severní Afriky, Sahelu a Blízkého východu. Nyní je několik desítek českých vojáků na misi EU v Mali. V prvním pololetí příštího roku má v celém regionu – tedy i v pozorovatelské misi na Sinajském poloostrově – působit až 70 lidí, jejichž počet by v případě potřeby mohl od 1. července 2015 stoupnout na 220.

České síly by mohly působit taky v operacích aliančních sil rychlé reakce (NRF) v počtu do 1500 osob v příštím roce a do 452 lidí v roce 2016. Až 950 lidí by mělo být v prvním pololetí roku 2016 k dispozici pro operace bojových uskupení EU, v druhém pololetí téhož roku pak 250. O případném vyslání do konkrétní operace by v obou případech rozhodla vláda, která by neprodleně informovala obě parlamentní komory.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že toto opatření je „na hraně ústavy". Připomněl, že vyslání českých vojáků do ciziny musí nejprve schválit Sněmovna a Senát. Podle jeho názoru by byli poslanci a senátoři schopni se v případě potřeby sejít do 24 hodin. Podle Stropnického ale Parlament bude moci vojáky nasazené v rámci sil bezprostřední reakce stáhnout.