Jen v krajské nemocnici v Liberci (KNL) chybí v tuto chvíli nejméně šedesát zdravotních sester. „Schází zejména na náročných odděleních, jako je třeba jednotka intenzivní péče," uvedla ředitelka ošetřovatelské péče v KNL Marie Fryaufová. Sester u lůžek se nedostává ani v druhé krajské nemocnici v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa. Situace je tu stejná, jako jinde v ČR, a to i přesto, že krajské nemocnice nabízí o něco lepší platové podmínky než řada jiných zařízení.

SESTRY LÁKÁ CIZINA

České sestry zkrátka odcházejí za lepším do Německa, Velké Británie či arabských emirátů. Kvalifikované sestry z Ukrajiny mají naopak zájem o práci u nás. Na Ukrajině si kvalifikovaná sestra vydělá v přepočtu zhruba tři tisíce korun. „Cílem je získat v první fázi zatím alespoň patnáct sester," potvrdil mluvčí KNL Václav Řičář, podle kterého jde nedostatek sester napříč celou nemocnicí.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Žádosti na kotlíkové dotace bude kraj vybírat jen do dubna

STÁŽISTKY ČEKÁ ŠKOLA

Cestou by mohla být dohoda o dlouhodobých stážích, která by zkrátila byrokratické průtahy. Ani tak ale nebude posila ukrajinských sestřiček záležitostí dnů či týdnů. Prvních pět měsíců budou sloužit jako pomocný personál a učit se česky na Karlově univerzitě. Odbornou práci mohou vykonávat až po složení náročné zkoušky. I tak je ale podle Řičáře zájem ukrajinských zdravotnic veliký. „Nemocnice jim nabízí dobré platové podmínky. Navíc se tak nebude dít prostřednictvím různých zprostředkovatelů, takže celý výdělek půjde přímo jim," řekl Řičář. „Jde o ideální řešení, sestry přijdou z jazykově i kulturně nám blízkého prostředí," dodal. Podle ředitelky Fryaufové jsou ukrajinské sestry navíc velmi vlídné a vstřícné k pacientům a práce si dovedou vážit.

„I v České Lípě máme mnoho problémů, které jsou způsobeny nedostatkem personálu, což se může projevit i v přepracovanosti a únavě ostatních. Tento stav chceme v každém případě zlepšit," uvedl ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek, který je také předsedou představenstev v krajských nemocnicích.

Mamince Lence Špruncové z České Lípy se v neděli 16. dubna v 18:51 hodin narodil syn Ondřej Tatíček. Měřil 52 cm a vážil 3,68 kg.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili - miminka 16. týdne 2017