Povětrnostní podmínky v Krušných horách tak konečně dovolily autobusovým spojům bezpečný průjezd. Jmenovitě již jezdí pravidelná linka Karlovy Vary - Boží Dar. A to na celé své celé trase.

Současné počasí také konečně dovolilo obnovit provoz z Jáchymova na Boží Dar. U křižovatky na Abertamy počkal na první ranní autobusový spoj sypač údržby silnic, který jej doprovázel až do města.

Hasiči pomáhají s odklízením sněhu v Božím Daru a odstraňováním popadaných stromů v okolních lesích.
Boží Dar zůstává dál odříznutý. Sníh vyhnal z poštovny na Sněžce personál

Kvůli uzavřené silnici I/25 na Boží Dar bylo omezené i zásobování. Do města a z něj se tak v minulých dnech dostali jen místní, zásobování a záchranné složky. A to několikrát za den kyvadlovou jízdou za sněžným pluhem. Zprovozněním klíčové trasy by se však situace měla výrazně zlepšit.

"Zásobování bylo problematické. Například konzum Čáda včera (v pondělí) přivezl rohlíky, tak všichni byli nadšení, že jsou na snídani rohlíky, protože se podařilo protáhnout jedno auto za traktorem. Ale i řidič byl z toho vyřízený, protože jel dva metry za traktorem a stejně ho občas ztratil," popsal "bojové podmínky" starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Pozor na pád stromů a větví

Stále však platí zákaz vstupu do městských lesů Božího Daru. Těmi vedou i běžecké stopy, které se nyní neupravují. Přesto podle Horníka někteří lidé zákaz nedodržují. Popsal případ ženy, která se s manželem vydala na běžky, spadl za ní strom, a když se ohlédla, další před ní jí spadl přímo na lyže, které polámal.

"Jenže lidé mají pořád pocit, že jim se to stát nemůže," konstatoval Horník, podle něhož právě neukáznění lidé komplikují práce se sněhem.

Také silnice I/38 na Jihlavsku, kterou v úterý uzavřela ledovka a nehody, byla dnes časně ráno zprůjezdněna. Oznámila to na twitteru policie. Uzavřena byla silnice zhruba od úterního poledne. Na několikakilometrovém úseku I/38 z Jihlavy na Znojmo u Dlouhé Brtnice byla ledovka. Průjezdu bránily kamiony a podle mluvčí policie Dany Čírtkové se tam staly dvě dopravní nehody. Při jedné z nich se zranili tři lidé.

Na hlavním tahu z Jihlavy na Znojmo už v úterý ráno narazilo osobní auto do závějí, které byly ve směru na Znojmo podle Čírtkové vyšší než osobní vůz. Po poledni se tam střetlo auto zimní údržby s osobním autem a později čelně dvě osobní auta, v nichž se zranili tři lidé. Silnici se podařilo nakrátko zprůjezdnit okolo 15:00, ale po zhoršení počasí pak byla opět uzavřena.

Vejprty zavalené sněhem

Kalamita stále trvá ve Vejprtech na Chomutovsku. Sněhu padá daleko méně, než před několika dny, i vítr už nemá takovou sílu, přesto ještě podle slov starostky Gavdunové nelze tento stav zrušit.

Nová zážitková Stezka Valaška přivítala o druhém lednovém víkendu první návštěvníky, ačkoli řádný provoz oficiálně zahajuje až ve středu 16. ledna 2019.
Pustevny se chlubí novou vyhlídkou. Láká na skleněnou plošinu i úchvatný výhled

„Naše město je teď doslova zavaleno hromadami sněhu, které je potřeba uklidit, a to bude určitě ještě několik dnů trvat. Po tu dobu nemůžeme zimní údržbu provádět podle řádného plánu zimní údržby,“ komentovala stávající situaci v horském městě starostka Gavdunová.

Všechny komunikace ve Vejprtech mají v těchto dnech zúžený průjezdní profil kvůli nahrnutému sněhu na krajnicích. To způsobuje některým řidičům problémy. Po zúžených komunikacích se navíc pohybují chodci, pro které se zatím nepodařilo uvolnit všechny chodníky.

V rakouských Alpách každoročně hrozí laviny.
Mladý Čech zemřel pod lavinou na jihu Rakouska. Byl na túře s otcem