Primářka oddělení ARO je již bývalá, skončila na hodinu, a ředitel na ni podal trestní oznámení. Důvodem je smrt pětaosmdesátileté pacientky, která zde ležela na přístrojích. Od ventilátoru byla údajně odpojena ještě zaživa.

Jenže nezemřela hned a pozůstalí se tak o její smrti dozvěděli nadvakrát. První zpráva přišla dopoledne, kdy měla být odpojena od přístrojů. Ještě večer před jedenáctou hodinou však bylo sdělení dementováno. Paní totiž nadále žila a zesnula až druhý den.

Dva lékaři a sestra z oddělení ARO vzápětí informovali ředitele s konkrétním podezřením na primářku Vlastu Dostálovou, která pacientku ošetřovala. Ta podepsala výpověď dohodou a ředitele přiměly informace zdravotníků hned podat trestní oznámení. Chrudimí už kolují zvěsti o zpackané eutanazii.
„Trestní oznámení jsme obdrželi. O dalším postupu se však rozhodneme až po znaleckém posudku, který vypracuje Ústav soudního lékařství v Hradci Králové,“ sdělila Deníku Lenka Cemperová z chrudimské policie.

Bývalé primářce zdravotníci v trestním oznámení vytýkají, že nepostupovala v souladu s pravidly a pacientce neposkytla odpovídající péči. Rodina zesnulé ženy je zdrcena, vždyť zprávu o její smrti obdržela hned dvakrát. A když se syn ženy po dementování první informace o jejím úmrtí za ní druhý den rozjel do nemocnice, bylo mu sděleno, že maminka o půl šesté ráno zemřela. Deníku to řekla příbuzná mrtvé ženy s tím, že už rodinu kontaktoval policejní vyšetřovatel.

Byla odpojenaod přístrojů?

„My jsme trestní oznámení zvažovali, ale nakonec to učinil někdo jiný. Slyšeli jsme, že to měly být zdravotní sestřičky z ARO,“ řekla příbuzná mrtvé důchodkyně.

Syn, který je shodou okolností starostou jedné obce na Chrudimsku, nechce k smutné události nic dodávat. „Nepřeji si, aby se o jméno naší rodiny otíraly noviny. S vedením nemocnice jsem si vše vyříkal a nemám co dodat,“ prohlásil ostrým tónem a zavěsil.

Skandál nechce komentovat ani ředitel nemocnice Vojtěch Němeček. Přímo ovšem nevyvrátil informace, že stará paní měla být odpojena od přístrojů ještě před smrtí. „Jedná se o vysoce odbornou záležitost, která musí být náležitě přezkoumána. Trestní oznámení bylo podáno, ale obsah nebudu konkretizovat, má ho v rukou policie,“ dodal Němeček.

Primářka podle jeho slov sama podala žádost o rozvázání pracovního poměru. Učinila tak po smrti pacientky.

Zesnulá stařenka byla přijata nejprve na neurologii, měla mimo jiné potíže s dýcháním a vysoký tlak. Potom ji přijali na oddělení ARO. Zde také nakonec zemřela.