Schůzky na dálku absolvovala během podzimních měsíců i desetiletá Zuzka z Hradce Králové. „Připojovali jsme se přes GoogleMeet, schůzky jsme měli rozdělené na mladší a starší děti. Většinou nás bylo kolem dvaceti, účastnili se skoro všichni. Dělali jsme třeba různé pokusy, co jsme na schůzkách normálně nikdy nedělali,“ popisuje světluška z královéhohradecké Jedničky. Těší se, že se opět potká s kamarády na obnovených družinovkách. „Je to lepší, než sedět před počítačem,“ prohlašuje Zuzka.

Povinné roušky v obchodech.
V Česku začal platit třetí stupeň PES: Co vše se otevírá, jaká jsou nařízení

Největší dětská výchovná organizace v Česku se dneškem vrací k běžné činnosti. Od čtvrtka se děti a jejich vedoucí budou, po dvou měsících distančního setkávání, opět scházet v klubovnách, při venkovním programu a na víkendových výpravách.

„Milé sestry a bratři, přistupme společně s pokorou, opatrností a radostí k příležitosti v omezeném režimu obnovit naši kontaktní činnost. Přes roušky možná neuvidíte dětské úsměvy, ale v očích holek a kluků radost poznáte,“ vyzval členy Junáka jejich starosta Josef Výprachtický.

Nejvýše deset osob

Ve skautských klubovnách se může potkávat nejvýše deset osob, všichni musejí mít roušku. Na venkovních prostranstvích platí i pro skauty omezení na 50 lidí. Pokud jde o zástavbu a kontakt bližší než dva metry, zůstávají povinností roušky. „Doporučujeme upřednostnit schůzky venku, připravovat vánoční schůzky na zahradách a v parcích a používat roušky i mimo zástavbu, pokud je kontakt bližší než dva metry. Nejen u vánočních schůzek mysleme na to, že zpěv je rizikovou činností a nemá probíhat uvnitř ani s rouškami a venku určitě s rozestupy,“ upřesňuje starosta.

Podle Josefa Výprachtického není vyloučeno, že v některých oddílech se všichni členové nesejdou nebo bude pokračovat činnost na dálku. „Může to být ze zdravotních, profesních i jiných důvodů. Ne všechno bude připravené tak pečlivě, jako v klidných dobách. Doba je náročná a je zcela v pořádku slevit z nároků na dokonalý program, slevit z velkých očekávání, která na sebe sami klademe,“ říká.

Skiareál v Hlubočkách, 2. prosince 2020
Hlubočky rozjedou dětský koberec. Je to vládě natruc! vzkazuje vlekař

Skauting na dálku si děti a jejich vedoucí vyzkoušeli už letos na jaře. „Nyní na podzim to působí tak, že si ho osvojilo mnohem více oddílů, odhadem více než polovina. Nemáme tvrdě centrální řízení, takže jednak v této věci nic nenařizujeme, za druhé nemáme možnost sledovat statistiku, kolik z našich více než dvou tisíc oddílů se do schůzek on-line pustilo. V anketách na sociálních sítích ale vycházela jako nejčastější odpověď, že oddíly činnosti na dálku realizují,“ ohlíží se za končící distanční činností mluvčí Junáka Barbora Trojak.

Jak budou vypadat skautské schůzky a výpravy po Novém roce prozatím celostátní vedení Junáka přesně neví. „Výkonná rada v tuto chvíli nemá doporučení pro přemýšlení o činnosti v lednu a dál, neodvažujeme se odhadovat vývoj epidemické situace,“ připouští místostarosta a koordinátor koronavirových opatření Petr Vaňek.