Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla ve středu v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD), který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr. Později však poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil své hlasování. Sněmovna jeho námitku přijala, a o novele by se tak i přes hlasité protesty opozice, která hrozí i stížností k Ústavnímu soudu, mělo znovu hlasovat v pátek.

"Já si myslím, že pro návrh pana Urbana bude jen pan Urban," řekl dnes k postoji sociálních demokratů k pátečnímu opakovanému hlasování Sklenák. Jeho kolegové z klubu pak hovoří nejčastěji o dvou nebo třech, maximálně pak šesti, sedmi hlasech pro Urbanův návrh ze strany ČSSD.

Většina ostatních prý nehlasovala pro návrh svého kolegy z přesvědčení, ale třeba kvůli neznalosti přesných rozpočtových dopadů opatření. Někteří míní, že věc měla být více zdůrazněna na úterním jednání klubu. I kritici předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky přitom hovoří o tom, že nešlo o vzpouru, jak se spekulovalo v médiích.

Nevěděli, o čem se jedná

Dalším důvodem, proč někteří sociální demokraté hlasovali v rozporu s postojem vlády, je pak to, že část z nich nevěděla, o čem přesně se jedná. Někteří se prý domnívali, že se hlasuje o zvýšení spotřební daně u cigaret. U této normy totiž Urban také přišel s pozměňovacím návrhem, s nímž tentokrát souhlasí většina sociálnědemokratických poslanců. Dvojice koaličních partnerů je prý o postoji klubu informována.

Zvýšením spotřební daně u cigaret chce vláda předejít jejímu pozdějšímu skokovému růstu s ohledem na slabší kurz koruny vůči euru. Krabička novelou zdraží o tři až čtyři koruny, později by to bylo šest až sedm korun.

Urban ke svému pozměňujícímu návrhu uvedl, že bude mít rovnoměrný dopad 3,20 Kč na krabičku cigaret u všech cenových kategorií. Konečná prodejní cena tak podle něj vzroste nejvýš o čtyři koruny. Jak uvedl ve svém návrhu, nepředstavuje to vyšší riziko nelegálního obchodování než původní vládní návrh a navíc by to mohlo přinést dalších 100 až 150 milionů korun do státního rozpočtu.