Tématem druhého ročníku soutěže je česká kuchyně v moderním podání. Vítězná jídelna získá 20 000 korun na vybavení kuchyně. ČTK o tom informovali zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, která soutěž organizuje.

„Cílem soutěže o nejlepší školní oběd je uvaření kompletního poledního menu o třech chodech (polévka, hlavní jídlo s přílohou a dezert nebo salát), které je zdravé, pestré a chutné,“ uvedli organizátoři. „Aby to nebylo tak jednoduché, musí se jednat o pokrmy, které se běžně nachází na jídelním lístku školní jídelny, a cena nesmí překročit normou daný limit 27,50 korun za jednu porci.“

Školy mohou přihlášky posílat do konce května, v říjnu se pak v Praze uskuteční finále. Vítězný oběd zde vybere porota složená z odborníků na výživu, lékaře, hygienika, profesionálních kuchařů a také dětí. Jako předsedové poroty zasednou známí televizní kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina.

Kampaň má vést děti ke zdravému stravování

Že oběd ze školní vývařovny už dávno neznamená jen buchtičky se šodó nebo vodový špenát, ukázaly kuchařky z celé ČR už při loňském ročníku soutěže. Vítězná jídelna například uvařila luštěninovou polévku s tofu, filé se zeleninou a bramborami a jako dezert tvarohový krém s ovocným přelivem a müsli. Kromě dvacetitisícové odměny pro vítěze čeká také 10 000 a 5 000 korun ty jídelny, které obsadí 2. a 3. místo.

Kampaň má vést děti ke zdravému stravování, podle loňských statistik se totiž s nadbytečnými kilogramy potýká 14 procent chlapců a deset procent děvčat ve věku 11 až 15 let. Podrobnosti soutěže a přihlašovací formulář jsou na webových stránkách projektu, zájemci zde také najdou finálové recepty z minulého ročníku soutěže.