Ministr školství Robert Plaga (za ANO) minulý týden uvedl, že zatím neví, jak a kdy se budou vracet žáci do škol. Bude podle něj záležet na rozhodnutí epidemiologů, východiskem by mohl být protiepidemický systém PES. Vyšší prioritu by v něm ale nově mělo mít více ročníků prvního stupně základní školy, ne jen první a druhé třídy, řekl.

V době covidové pandemie musí školy spoléhat na distanční výuku
Bez Newtona a Ohma? Školy v Česku čeká redukce učiva

Podle Peterové ministerstvo zdravotnictví o opatřeních ve školách s ministerstvem školství jedná. "V případě zlepšení epidemiologické situace bude ministerstvo zdravotnictví navrhovat otevření MŠ a prvního stupně ZŠ, posledních ročníků ZŠ a SŠ, a to s povinným testováním jedenkrát týdně s výjimkou plně očkovaných učitelů a učitelů 90 dnů po prodělaném symptomatickém onemocnění covid-19," uvedla.

V základních školách by se podle ministerstva zdravotnictví měli testovat i nejmladší žáci, dodala. O problematice testování ve školách se podle ní nyní vedou odborné diskuse.

Zhoršení epidemiologické situace

Vláda v únoru začala připravovat testování ve školách, které se nakonec neuskutečnilo, protože se epidemie zhoršila a od 1. března se zavřel i zbytek do té doby otevřených tříd. Nyní fungují jen zařízení vyhrazená pro děti rodičů zdravotníků a některých dalších profesí. Podle plánu z února se ve školách měly používat antigenní testy, které ale podle některých odborníků nejsou určeny pro lidi bez příznaků, a pro testování ve školách by proto podle nich byly vhodné spíš přesnější PCR testy.

Šikana. Ilustrační snímek
Šikana se zavřením škol nezmizela. Distanční výuka narušila vztahy ve třídě

Na dotaz, zda ministerstvo zdravotnictví pro školy počítá dál s využitím antigenních testů, Peterová řekla, že každý test má svoje limity a je důležité rozlišovat, pro jaký účel a v jaké situaci je používán. PCR testy jsou podle ministerstva hlavně pro určení diagnózy onemocnění lékařem.

Při plánování použití PCR testů je podle Peterové navíc třeba zhodnotit dostupnou kapacitu laboratoří i cenu vyšetření. "Preventivní PCR vyšetření bez diagnostické či epidemiologické indikace dle zákona o zdravotním pojištění nelze nárokovat cestou zdravotního pojištění, vyšetření platí instituce, která jej požaduje," vysvětlila.

Maturity zůstávají, úřední budou jen pro žáky s pracovní povinností

Vláda počítala v únoru pro začátek s testováním středoškoláků a žáků devátých tříd. Ministerstvo školství podle své mluvčí Anety Lednové předpokládá, že k testování žáků po návratu do lavic využije tento původní návrh. Případná nová strategie by podle úřadu záležela na názoru epidemiologů, dodala Lednová. S původní strategií testování ve školách zatím počítá i ministerstvo vnitra, doplnila jeho mluvčí Klára Dlubalová.