Denní nárůsty za první dny letošního roku jsou zatím nižší než v závěru loňského. Na Silvestra přibylo 13 284 nakažených a den předtím rekordních 17 038 případů.

Výrazně ale klesl i počet testů, poslední den roku jich bylo téměř 28 tisíc a o den dříve přes 35 tisíc.

Vyšší prosincové denní nárůsty se nyní odrážejí v počtu lidí, kteří vyžadují nemocniční péči. Zatímco o vánočních svátcích byla nutná hospitalizace u více než 4300 nemocných, v závěru roku jejich počet přesáhl 6000. Nemocnice proto nyní nesmějí přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit. Musí také zvyšovat počty lůžek připravených pro pacienty s covidem-19.

Volby - ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: Sněmovní volby a Babišovy kauzy. Jaký bude rok 2021 v politice?

Mírně zrychluje i nárůst počtu úmrtí s covidem-19. Po vánočních svátcích jich začalo přibývat kolem 120 denně. Na první dny letošního roku připadá zatím 305 zemřelých s covidem, na pátek 134, na sobotu 112 a na neděli 59. Čísla z posledních dní ale po aktualizaci zpravidla ještě rostou.

Rizikový index protiepidemického systému PES klesl k dnešku na 85 bodů ze sta, předchozí tři dny byl na dosud nejvyšší hodnotě 90 bodů. Nadále ale celostátní skóre zůstává v nejvyšším, pátém stupni pohotovosti, a to šestý den po sobě. Důvodem poklesu hodnoty PES je snížení takzvaného zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a to z 1,4 na 1,31.

Nejrychleji se koronavirus momentálně šíří na Královéhradecku, kde za uplynulý týden přibylo zhruba 996 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Opavsko s 884 případy a Trutnovsko se zhruba 869 případy na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlepší situace je na Chomutovsku s 273 případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 746 714 lidí, počet vyléčených přesáhl 615 tisíc. Ministerstvo v lednu chystá změny ve výpočtu indexu. V parametrech pro výpočet indexu velmi pravděpodobně nebude podíl pozitivních mezi testovanými, zohledňovat se naopak bude počet pacientů s covidem v nemocnicích.

O současné epidemické situaci a opatřeních proti šíření nemoci covid-19 dnes bude jednat vláda.