Plány řešení měl před dnešním jednáním grémia připravit místopředseda pro hospodaření Martin Starec. „Uvidíme, co připravil, protože je to jeho oblast," uvedl Škromach. Šetřit se podle něj bude na provozu i na kampani, na kterou strana plánovala vynaložit 100 milionů korun. „Bude potřeba využít více aktivity členů a funkcionářů v rámci kampaně a já si myslím, že to může být nakonec pozitivní," řekl.

S tím před jednáním souhlasil i předseda senátorského klubu Petr Vícha. „My si musíme samozřejmě vzít úvěr, abychom zaplatili tu pohledávku, pak musíme najít způsoby, jak šetřit, abychom úvěr mohli splácet. Myslím, že nejvíc prostředků vynakládáme na kampaň, já za sebe nevidím třeba billboardy jako příliš užitečné," uvedl.

Zvýšení příspěvků

Návrh, který vzejde z ranního jednání grémia, bude podle Víchy večer navržen předsednictvu sociálních demokratů. Vícha považuje za jedno z řešení zvýšení členských příspěvků, i když podle něj nepřinese dost peněz. Podle Škromacha je to možné, ale asi to nebude populární. „Každý člen má možnost přispět až do 50 tisíc, k tomu mu nic nebrání, strana to nemusí nařizovat," řekl Škromach.

Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu sociální demokraté musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.