„Návrhy na škrty v kapitole ministerstva školství přesahují pět miliard korun. Jedná se o návrh ministerstva financí, který s námi zatím nebyl konzultován," řekl Zeman. „Tento návrh nepovažujeme za možný především proto, že by měl přímý dopad na platy učitelů," dodal.

Škrty na pomůckách

Na platy pedagogů má jít příští rok oproti původním plánům o 250 milionů korun méně, další čtvrt miliardy se škrtne na pomůckách. V letech 2014 a 2015 má být na platech a pomůckách škrtnuto celkově téměř půl miliardy.

„V kapitole ministerstva školství v oblasti regionálního školství se navrhuje dosáhnout v roce 2013 úspory v platech pedagogických pracovníků regionálního školství včetně souvisejících odvodů ve výši 3.997,040.000 ko­run," stojí v materiálu, který dnes projedná vláda. Čtvrtina těchto peněz by se měla uspořit na optimalizaci sítě škol, tedy slučování či rušení.

„Je to provokace," reagoval šéf školských odborů František Dobšík. Snížení čtvrt miliardy pro příští rok se podle něho v platech učitelů projeví snížením v řádu stokorun. Co se týká navrhovaných úspor v oblasti optimalizace sítě škol, podle Dobšíka je možné případné slučování nebo rušení škol provést stejně až od září příštího roku.

„Očekávali jsme rozvoj nebo stabilizaci," dodal Dobšík, podle něhož způsobí vládní návrh ve školství nejistotu. Odbory chtějí rozhodně protestovat. Jakou formu protestu zvolí, ale Dobšík zatím nechtěl říkat. Neprodleně se chce sejít s ministrem školství Petrem Fialou a situaci s ním napřed projednat.

Úprava délky studia

Vysoké školy by měly příští rok dostat o 300 milionů méně, než vláda původně plánovala. Ušetřit prý mohou například úpravou standardní délky vysokoškolského studia. V dalších dvou letech by se pak jejich rozpočet měl každoročně snížit o dalších 600 milionů. Škrtat by se mělo i vědě, například Akademie věd má přijít oproti letošku o víc než půl miliardy.

Proti navrhovanému snížení výdajů na vědu, výzkum a univerzity už se ve společném prohlášení ohradila také Česká konference rektorů, Rada vysokých škol (RVŠ)a Akademie věd. „Několikaletý pokles souhrnu výdajů státního rozpočtu do uvedených oblastí i jejich další předpokládaný pokles v roce 2013 o více než deset procent vytvářejí zvětšující se deficit, který podstatně omezí výzkum i vzdělávání," varovali.

Podle místopředsedy Rady vysokých škol Jiřího Zlatušky navíc znamená doporučení ohledně úpravy standardní délky studia nepřímý tlak na snížení náročnosti studia.

Žádné slitování

Ke kritice škrtů ve školství se přidal i senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek. „Vláda, která chce škrtat v oblasti vědy, regionálního školství a v platech učitelů, si nezaslouží slitování," sdělil v tiskovém prohlášení. Upozornil, že české školství je i tak dlouhodobě podfinancované.

Nový návrh státního rozpočtu, který dnes odpoledne projedná vláda, počítá příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun. Schodek 100 miliard korun zůstal zachován. Méně peněz poputuje také na výstavbu dopravní infrastruktury nebo na spolufinancování programů z EU.