Na začátku nejsou příznaky vůbec patrné. Člověk je unavený, může mu zčervenat obličej a bolet ho hlava. Typické je „třešňové" zbarvení kůže. To si člověk 
v horku může nesprávně vyložit jako „přehřátí" 
a přičte svůj stav vysokým teplotám. I lékaři obtížně rozliší mezi prvotními příznaky otravy oxidem uhelnatým a chřipkou nebo obyčejnou únavou. Až po delším působení člověk může ztratit vědomí. Vysoké koncentrace CO vedou ke smrti již po několika vdechnutích.

Co by vás mělo varovat
• žlutý plamen v důsledku nedokonalého spalování
• orosení studených ploch (zrcadel) krátce po zapnutí spotřebiče
• patrný kyselý zápach a vlhkost
• stopy znečištění v důsledku úniku spalin
Zdroj: ČPS

„Otrava oxidem uhelnatým zaujímá první místo mezi náhodnými otravami 
v Evropě i Severní Americe," varoval Michal Hájek, primář z Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava. Na rozdíl od zemního plynu, který díky aditivu zapáchá, CO není cítit, přestože je pro lidský organismus silně jedovatý.

Zvýšení počtu otrav je podle odborníků způsobeno právě tím, že málo či neodborně servisované spotřebiče začnou produkovat oxid uhelnatý.

„I když nebezpečí otravy oxidem uhelnatým při správném provozu a servisu plynových spotřebičů a spalinových cest je minimální, doporučujeme zakoupení detektoru úniku plynu CO, který ihned hlasitě na únik CO upozorní," říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu. Některé moderní plynové spotřebiče mají zabudovaná čidla a v případě, že se toxické zplodiny vrací zpátky do místnosti, vypnou se.

Při extrémních teplotách jsou zplodiny chladnější než vzduch venku a mohou se vracet zpět do místnosti. „V horkých dnech by měly domácnosti, které používají jakékoliv plynové spotřebiče, více větrat a mít se maximálně na pozoru. Pokud ohříváte vodu plynovým kotlem nebo máte plynový průtokový ohřívač vody, doporučujeme ve vedrech ani nezavírat dveře do koupelny, může docházet ke snížení tahu z komína, nebo nechávat pootevřené okno, jakýkoliv větrací otvor, šachtu nebo světlík," říká Jan Ruml. Může to být samozřejmě způsobeno neprůchodností komínů (ptačí hnízda aj.) nebo zanesením výměníku spotřebiče, způsobeným zanedbáním jeho servisu.