Šlechtová navštívila tři české vojenské jednotky, které v Iráku působí. V Iráku nyní přibližně 60 českých vojáků cvičí letecký personál v obsluze českých bitevníků L-159, pomáhá při výcviku místní policie a školí irácké specialisty v ochraně proti zbraním hromadného ničení.

Ministryně Karla Šlechtová se zástupci zahraniční mise v Afghánistánu
Spor kvůli rozšíření misí. Opozice žádá, aby návrh předložila vláda s důvěrou

Jednala také s veliteli irácké armády a představiteli mnohonárodní protiteroristické operace Inherent Resolve.

"Ze všech jednání s partnery jednoznačně vyplynulo, že základním zájmem a potřebou je především bezpečnost. Ta je i základní podmínkou pro obnovu země," uvedla Šlechtová. Proto je podle ní stále důležitá česká pomoc při výcviku iráckých vojáků a policistů.

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila čáslavské letiště.
Armádě dodá munici pro tanky STV Group, stát zaplatí 250 milionů

Vláda bude příští týden schvalovat navýšení české účasti na zahraničních vojenských misích a jejich plán na další dva roky. Podle návrhu Šlechtové by v Iráku v příštích dvou letech mohlo působit až 110 vojáků. Podílet by se měli i nadále na výcviku iráckých vojáků, policistů a expertů na ochranu proti zbraním hromadného ničení, případně na rozvoji operačních schopností iráckého letectva. Změny v misích by po souhlasu vlády musel ještě odhlasovat Parlament.

Další čeští vojáci by pak do Iráku mohli zamířit v rámci výcvikové mise, kterou připravuje NATO. Její podrobnosti zatím známé nejsou.

Návštěva Iráku byla druhou cestou Šlechtové ve funkci ministryně obrany do misí za českými vojáky. Na přelomu ledna a února byla v Afghánistánu.

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila čáslavské letiště.
V Česku vznikne satelitní centrum pro rozvědku a NATO. Za stovky milionů