Průběžné výsledky sledujte ZDE.

20:50 - A tímto se s vámi pro dnešek loučíme. Děkujeme za pozornost a u druhého kola první přímé volby prezidenta zase na shledanou.

20:33 - Šance někdejšího premiéra Miloše Zemana (SPOZ) a současného vicepremiéra Karla Schwarzenberga (TOP 09) na zvolení prezidentem zřejmě budou poměrně vyrovnané. Už vzhledem k tomu, že Zeman v prvním kole volby hlavy státu předstihl Schwarzenberga jen o necelý procentní bod. Tuto ztrátu by mohli více než smazat voliči místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) nebo europoslankyně KDU-ČSL Zuzany Roithové. Ani podle politologů není žádný z finalistů favoritem.

20:23 - Oba finalisté prezidentské volby už sbírají podporu od ostatních stran i neúspěšných kandidátů. Bývalého premiéra Miloše Zemana podpořila před druhým kolem ČSSD, kterou kdysi vedl, a také KSČM. Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga doporučil volit Přemysl Sobotka (ODS), svůj hlas mu dá Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční za dva týdny.

20:01 - Skladatel Vladimír Franz skončil při prezidentské volbě pátý, přesto v jeho volebním štábu bouchalo šampaňské a tleskalo se. Čekání na výsledky v pražské kavárně NoD volně přešlo ve večírek, Franz pak ochotně poskytoval rozhovory, rozdával svým příznivcům podpisy a vesele pózoval fotografům. Žádná očekávání ohledně výsledků prý totiž neměl.

Prezidentský kandidát Miloš Zeman vystoupil 12. ledna odpoledne na tiskové konferenci ve svém volebním štábu v Praze a okomentoval průběžné výsledky voleb. Podle nich se ve druhém kole utká s Karlem Schwarzenbergem.19:30 - Někdejší premiér Miloš Zeman (SPOZ) vyhrál první kolo prezidentských voleb téměř ve všech obcích, kde se narodili nebo zemřeli dosavadní prezidenti. Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) porazil Zemana pouze v Praze, v Lánech na Kladensku a v Sezimově Ústí na Táborsku. V některých obcích skončil dokonce až za dalším expremiérem Janem Fischerem nebo místopředsedou a senátorem ČSSD Jiřím Dienstbierem.

19:07 - U voličů, kteří o novém prezidentovi České republiky hlasovali v zahraničí, v prvním kole volby jasně zvítězil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se ziskem 54,3 procenta hlasů. Druhý v pořadí, expremiér Miloš Zeman (SPOZ) dostal 10,1 procenta hlasů. Platný hlas odevzdalo celkem 5558 voličů.

18:46 - „Myslím si, že svou roli, byť jsem nikdy nepatřila k favoritům, sehrál i ten fakt, že jsem byla téměř celý měsíc mimo hru. Vyřazení ze strany ministerstva vnitra mě poškodilo," řekla ke svému výsledku Jana Bobošíková.

18:45 - Komunisté budou ve druhém kole prezidentské volby podporovat Miloše Zemana (SPOZ). Druhý kandidát Karel Schwarzenberg je podle nich odpovědný za činnost vlády, která zhoršuje sociální a ekonomickou situaci a prosadila církevní restituce. Řekl to předseda KSČM Vojtěch Filip.

Karel Schwarzenberg při sledování voleb 12. ledna v Praze.18:44 - Prezidentský kandidát a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se poradí s premiérem Petrem Nečasem (ODS), zda po postupu do druhého kola volby hlavy státu setrvá ve funkci ministra zahraničí. Schwarzenberg to dnes řekl novinářům. Uvedl také, že by uvítal, kdyby jej v souboji s expremiérem Milošem Zemanem podpořil neúspěšný prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, k němuž prý má blízko.

18:36 - V pořadí třetím prezidentem České republiky se stane expremiér Miloš Zeman (SPOZ), nebo předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Rozhodli o tom voliči, kteří jim v prvním kole přímé volby dali nejvíce hlasů, a poslali je tak do finále volebního souboje o Pražský hrad. Volby skončily neúspěchem favorizovaného Jana Fischera a propadákem kandidáta vládní ODS Přemysla Sobotky. K volebním urnám přišlo téměř 61 procent voličů, což je desátá nejvyšší účast od prvních svobodných voleb v roce 1990.

18:27 - „Přiznám se, že jsem vůbec žádný výsledek nečekal, protože to bylo v rukou voličů," komentoval Vladimír Franz výsledky, podle nichž skončil na pátém místě se sedmi procenty hlasů. Jeho výsledek prý představuje jakýsi střed mezi kandidáty velkých stran a kandidáty více občanskými, což je podle něj dobrá zpráva, protože „nemusíme recyklovat minulost". Už dříve ale upozornil, že bez ohledu na výsledek prezidentské volby je pro něj nejdůležitější, že se občanská společnost začala probouzet.

18:21 - Za překvapivého vítěze prvního kola českých prezidentských voleb označil server německého deníku Die Welt Karla Schwarzenberga, který s Milošem Zemanem postoupil do druhého kola. Do něj se podle serveru „kníže" dostal díky mohutnému závěrečnému finiši volební kampaně a svým výsledkem „ohromil Česko". Za překvapivý považují Schwarzenbergův postup i další německy píšící média.

18:12 - Miloš Zeman věří, že se voliči budou v druhém kole rozhodovat podle nejlepšího vědomí a svědomí. Lidé se podle něj budou rozhodovat na základě argumentů. „Zatím jsem vypil dvě sklenky dobrého moravského vína," uvedl v České televizi k otázkám oslav Zeman.

18:07 - Karel Schwarzenberg v České televizi opětovně pochválil svůj tým. Sám sebe vnímá jako změnu. Politika Miloše Zemana by do jisté míry podle něj byla pokračováním politiky Václava Klause. „Kampaň před druhým kolem bude férová, budu ještě více vysvětlovat, co chci v budoucnosti dělat," uvedl Karel Schwarzenberg s tím, že mnoho slavit nebude a dá se hned do práce.

17:52 - Táně Fischerové nepomohlo v Kytlicích ani to, že zde má již několik desítek let chalupu. Od svých sousedů získala pouze lehce přes 13 procent, což ji ve vyrovnaném kytlickém souboji stačilo až na páté místo.

17:51 - Zuzana Roithová na závěr prvního kola prezidentských voleb zdůraznila, že další souboj by neměl být vnímám jako výběr mezi levicí a pravicí. „Jde to u osobnosti a já bych si velmi přála, abychom se za prezidenta nemuseli stydět," uzavřela a vyjádřila přímou podporu Karla Schwarzenbergovi. 

Karel Schwarzenberg při sledování voleb 12. ledna v Praze.17:47 - Doslova v jednom kole se nyní ocitl Karel Schwarzenberg. Novináři si zamluvili prezidentského kandidáta na dvě hodiny dopředu.

17:41 - Jana Bobošíková vysekla poklonu současné hlavě státu. „Možná přichází čas povolat do boje Václava Klause," řekla. Klaus by podle ní měl i po konci svého prezidentského mandátu ve vrcholové české politice zůstat. „Osobně ho ale přemlouvat nijak nebudu," zareagovala na dotaz Deníku.

17:33 - Výsledek voleb příjemně překvapil rektora Jihočeské univerzity Libor Grubhoffera. „Mám velkou radost, že Karel Schwarzenberg postoupil do druhého kola. Bylo příjemné sledovat, jak mu přibývají hlasy. Já samozřejmě půjdu volit i v druhém kole a velmi bych se přimlouval, aby šli také všichni ostatní," uvedl pro Deník.

17:18 - Zuzana Roithová skončila na šestém místě. Přiznala, že samozřejmě doufala v lepší výsledek, ale na svou kampaň je hrdá. „Ukázala jsem, že je možné ji vést bez ztráty květinky a podařilo se mi dát na stůl témata, která, jak věřím, budou dále rezonovat," vysvětlila. Vítězství mezi ženami nevnímá jako důležité, myslí si, že šlo především o názory. Nyní se Roithová vrátí k práci v Evropském parlamentu. Předeslala ale, že za dva roky už kandidovat nebude.

17:17 - Jana Bobošíková nedoporučila svým voličům nikoho z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. Na tiskové konferenci sdělila, že její program byl zcela jiný. 

17:16 - Zuzana Roithová ve svém štábu v v Třeboni oznámila, že do druhého kola podpoří Karla Schwarzenberga. „Miloš Zeman představuje styl politiky, který odmítám. Jsem ráda, že se do druhého kola dostal člověk, který má šanci ho porazit. Věřím, že Karel Schwarzenberg je volitelný pro více lidí," uvedla.

17:15 - „Mám radost, že je ve druhém kole Karel Schwarzenberg, ale mám trochu problém s tím, že je součástí této vlády," uvedla Táňa Fischerová pro Českou televizi s tím, že v druhém kole dá spíše hlas Schwarzenbergovi, než Miloši Zemanovi.

17:10 - Vladimír Franz považuje výsledek za úspěch. Neřekl, koho v druhém kole podpoří. 

17:08 - Miloš Zeman ihned po odvysílání tiskové konference odešel. Neodpověděl na jediný dotaz. Jak zkonstatovali přítomní novináři, „udělil nám audienci".

17:07 - Jiří Dienstbier poděkoval voličům za podporu, výsledek cítí jako závazek.

17:05 - „Už reakce Karla Schwarzenberga na úspěch v prvním kole dokazuje, že je to opravdu jiný kandidát, než Miloš Zeman. Ten si hned poté, co vystoupil, rýpnul do Schwarzenberga. Karel je člověk schoplný nadlehedu, sebeironie a humoru, přesně takového potřebujeme. Doufám, že ostatní kandidáti Karla podpoří a že Češi si ho zvolí prezidentem. Výsledek této volby je pro mě důkazem, že Češi prostě nejsou blbí," řekl pro Deník.cz herec Oldřich Navrátil.

16:47 - Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga definitivně zavládla vítězná atmosféra. Přiznivci i členové štábu už popíjejí pivo a víno. K dispozici jim je produkce malého pivovaru Matuška z Broum. Točí se kvasnicové pivo a silný 15stupňový speciál Raptor. Tým podporovatelů nově rozšířil bratra exprezidenta Ivan Havel, občanský aktivista John Bok a exministr a hudebník Michael Kocáb s partnerkou Lejlou Abbásovou.

Jan Fischer při sledování voleb 12. ledna v Praze.

16:36 - Restaurace Avion vypadá po prvním kole voleb zcela jinak než před týdnem, kdy tu Jan Fischer slavil 62. narozeniny. Jan Fischer prohrál, a tak tu je pár novinářů, ale jinak žádná hvězda šoubyznysu, herci, zpěváci. Jen Hana Gregorová a Vendula Svobodová. Není tu například Jaromír Soukup, který evidentně mizerně radil Janu Fischerovi v mediální kampani. Jan Fischer právě přichází s rodinou na pódium. Všem podporovatelům děkuje. „Postupují straničtí kandidáti, ale jsem rád, že můj program oslovil statisíce voličů." Popřál republice vše nejlepší a za potlesku svého týmu odešel. Žádné otázky novinářů nepřipustil.

16:32 - I když výsledky nejsou pro Zuzanu Roithovou příznivé, nálada ve volebním štábu v Třeboni je příjemná. Jako překvapení přišli kandidátku navštívit Tři králové.

16:30 - Architekt Bořek Šípek pro Deník uvedl: „Jsem stoprocentně připraven podpořit Karla Schwarzenberga i v další fázi kampaně. To, co rozhodlo o jeho postupu, byla určitě televizní vystoupení v posledních dnech. Ale to, co někdy ukázala média, byla pokřivená realita." 

16:21 - Miloš Zeman na tiskové konferenci poděkoval voličům a požádal je, aby přišli k druhému kolu přímé volby. Poblahopřál Karlu Schwarzenbergovi ke druhému místu a označil jej za muže přítomnosti, muže současné nepopulární vlády.

16:13 - V divadle Archa, kde je sídlo štábu Karla Schwarzenberga, se bouřlivě slaví. Karel Schwarzenberg rozdává rozhovory, je na něm znát dojetí. Bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček pro Deník řekl: „Na úspěchu Karla Schwarzenberga mě těší dvě věci. První věcí je to, že postupuje, tou druhou je, že lidé nepodlehli masáži médií a zvolili si takového prezidentského kandidáta, kterého chtějí oni Ukazuje se, že přímá volba má cenu."

16:08 - Novináři ve volebním štábu Miloše Zemana nemají k dispozici ani televizi, zjišťují si aktuální výsledky přes telefon, nebo volají kolegům. Miloš Zeman si opět vychutnává novináře, museli vytvořit pyramidu, aby se vůbec do místnosti vešli.  

16:06 - Přemysl Sobotka vyjadřuje hluboké zklamání nad výsledkem. „V druhém kole podpořím Karla Schwarzenberga," uvedl Přemysl Sobotka v České televizi. Pro premiéra Nečase je rovněž výsledek zklamáním. Děkuje voličům. Podle něj se projevilo nelehké postavení stranického kandidáta. Volby byly soutěží osobností. Poblahopřál oběma postupujícím do druhého kola. Sobotkovi vzal podle něj voliče i Fischer. Zdůraznil, že Přemysl Sobotka měl velkou podporu strany, nicméně připustil, že i kandidátovi ODS nepřispěla k lepšímu ani amnestie prezidenta republiky, kterou prý musel spolu s ním podepsat, aby neporušil ústavu. Celkové náklady prý nepřekročí 15 milionů korun. Dění ve štábu Přemysla Sobotky končí.

Prezidentský kandidát Miloš Zeman přijíždí 12. ledna odpoledne do svého volebního štábu v Praze.15:55 - Redaktorka Deníku, která je v Zemanově štábu: „Nepopsatelné. V místnosti 5x4 metry je několik desítek lidí, nedá se ani sáhnout do kapsy." Miloš Zeman přítomen zatím není.

15:54 - Prezidentský kandidát sociálních demokratů Jiří Dienstbier v druhém kole zřejmě odevzdá hlas Karlu Schwarzenbergovi. „Jeho názory na evropskou politiku a integraci EU mi byly nejbližší, i když sociální politika jeho strany je pro voliče sociální demokracie nepřijatelná, to je zřejmé. Jenže hlava státu má přece jen jiné poslání než premiér či předseda strany. Bude to pro naše příznivce složité," řekl Jiří Dientsbier. Miloše Zemana odmítá s tím, že „nechce mafii na Hradě". Podle něj budou lidé rozhodovat mezi dvěma pravicovými kandidáty.

15:50 - Ve štábu občanských demokratů se čeká na vystoupení Přemysla Sobotky, kdy se zřejmě vyjádří k výsledkům voleb a doporučí koho podpořit ve druhém kole prezidentských voleb.

Z volebního štábu Karla Schwarzenberga15:49 - Karel Schwarzenberg poděkoval v České televizi voličům a svému štábu, který podle jeho slov udělal víc práce než on sám. Uvědomuje si odpovědnost, kterou nyní přejímá. V příštích čtrnácti dnech se podle něj rozhodne o dalším směřování České republiky, Miloš Zeman je profesionál, protivník, s kterým stojí za to se střetnout. Nicméně podle Schwarzenberga reprezentuje minulost. Na závěr svého vystoupení zazněla česká hymna, kterou si Schwarzenberg zapěl společně s účastníky setkání v divadle Archa. „Neslibuju vám zářné zítřky, ale slibuji vám, že udělám vše, na co síly stačí, abychom byli úspěšnou zemí, srdcem Evropy," uvedl s tím, že bude zároveň strážcem ústavy. 

15:44 - Volební tým prezidentské kandidátky Jany Bobošíkové, její rodina a novináři se sešli v pražském hotelu Corinthia na Vyšehradě, aby v salonku s výhledem na pražský Hrad sledovali výsledky prezidentské volby. „Není pro mě důležité, jak volby dopadnou. Přeji mamince úspěch. Vážím si toho, že se jich účastní," uvedla šestadvacetiletá dcera prezidentské kandidátky Jana.

15:41 - Fakta je potřeba respektovat, řekl zklamaně Jan Fischer pro Českou televizi. Průzkumy mu přičítaly první místo, nyní s největší pravděpodobností skončí třetí. Koho podpoří v druhém kole, zatím nesdělil.

15:36 - Zuzana Roithová ve svém štábu v Třeboni sleduje výsledky po sečtení dvou třetin hlasů. Zůstává na šestém místě s pěti procenty. „Myslím, že bych měla více, kdyby lidé nezačali podléhat průzkumům, které se ale dělaly v době, kdy řada voličů ještě nebyla rozhodnutá. Mám však radost, že k volbám přišlo tolik lidí," dodala. Naznačila také koho podpoří  v druhém kole. „Jsem přesvědčená, že by bylo velmi špatné, kdyby se vrátila politika Milloše Zemana," řekla.

15:30 - „Možná, že se ve volbách projevila skutečnost, že jsem člen ODS, vládní a nepopulární strany. Je to rovněž možná role médií, která protěžovala v posledních dnech jiné kandidáty. z toho ovšem novináře neviním. Je to 'běžná' porážka, nikoliv blamáž. Osobně jsem ale nesmírně zklamaný," řekl Přemysl Sobotka.

15:27 - Atmosféra ve volebním štábu Přemysla Sobotky připomíná atmosféru na pohřbu. Pietně ztlumené hlasy, převážně ticho. Na šampaňské asi nedojde… Zatím poslední příčka je opravdu studená sprcha, nedošlo ani na odhadované sedmé místo.

15:20 – Přesně v den jejích osmnáctin narozenin měla možnost zvolit si prezidenta republiky v historicky první přímé volbě prezidenta. Pavlína Peteříková se dostavila do volební místnosti v Černošíně v sobotu. „V pátek jsem volit nemohla, protože mi bylo ještě sedmnáct let. Narozeniny slavím v dnešní den, proto mi přijde ještě výjimečné jít k volbám," řekla čerstvě plnoletá Pavlína. „Volbu prezidenta jsem hrozně prožívala, a tak jsem ráda, že jsem ji s odřenýma ušima zvládla," komentovala dále Peteříková. „Do hlasovací urny jsem vhodila hlasovací lístek s kandidátem Janem Fischerem. Rozhodovala jsem se podle jeho názorů a vystupování, které jsem měla možnost si posoudit hlavně v televizních debatách. Vím, že není ideální na post prezidenta, ale mým názorem je, že je ze všech kandidátů nejlepší," přemýšlela o své volbě.

15:16 - Vladimír Franz zatím na štáb nedorazil. Stále se zde pracuje na vytvoření jeho klonu - jeden z členů jeho týmu si nechává nabarvit obličej stejným způsobem jako má Franz tetování. 

15:13 - „První vítězství mám v kapse," zní ve volebním štábu Zuzany Roithové. Ukázalo se totiž, že získala nejvíc hlasů v domovské obci Dvory nad Lužnicí. S 23 procenty porazila Miloše Zemana, který skončil na druhém místě s 18 procenty. „Jsem samozřejmě velmi potěšena, protože lidé, kteří mě znají, ve mě mají důvěru," dodala Roithová.

15:12 - „Je sečtena třetina hlasů, výsledky jsou dané, je to jasný signál. Pro mne je to velké zklamání, kampaň byla dobrá, ale zřejmě zklamal mediální obraz. Ve druhém kole bych podpořil Karla Schwarzenberga," řekl Přemysl Sobotka. Ve štábu panuje všeobecné zklamání, alespoň v řadách kandidátových aktivistů. O chvíli později hovoří Přemysl Sobotka do rozhlasu. Je viditelně rozladěný, mluví velmi potichu, zklamání je z něj cítit na sto honů.

15:08 - Ve volebním štábu Přemysla Sobotka panuje podivení, že ani po sečtení stále většího počtu hlasů Sobotkovi hlasy nepřibývají. Přemysl Sobotka je stále na posledním místě. 

15:07 - „Zatím skvělé," komentoval dosavadní volební výsledky výtvarník David Černý. Karel Schwarzenberg je totiž navzdory předvolebním průzkumům na druhém místě. Rozhodnou ale až větší města, která se teprve sčítají… V divadle Archa se už popíjí pivo a víno, atmosféra je plná očekávání.

14:59 - Lidový dům, respektive restaurace Hybernie, praská ve švech. Je tu šéf strany Bohuslav Sobotka a pochopitelně i prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. „Z těch tří za Zemanem může postoupit kdokoliv," říká Sobotka. Sociální demokraté jsou napjatí. Když postoupí Zeman se Schwarzenbergem, bude to pro ně z louže pod okap. "Jirka skončí asi třeti," komentuje průběžné výsledky místopředseda ČSSD Martin Starec. Jiří Dienstbier odpovídá na dotazy novinářů, televizní štáby se o něj přetahují. "Spal jsem dobře," usmívá se. Strategii ČSSD pro druhé kolo tu zatím nikdo prozradit nechce.

14:57 - Průběžné výsledky, které do štábu Přemysla Sobotky přicházejí, nikoho neznervózňují, i když občanský demokrat zatím pobral méně hlasů než ostatní kandidáti, kteří se řadili mezi méně pravděpodobné. 

Z volebního štábu Karla Schwarzenberga14:53 - Pražské divadlo Archa, kde má svůj volební štáb Karel Schwarzenberg, se plní kromě politiků také jeho sympatizanty z řad osobností. Už dorazil výtvarník David Černý, muzikant David Koller či ekonom Tomáš Sedláček. Novinářům i členům volebního týmu je k dispozici bohatý raut v „českém stylu". Nechybí tlačenka, kuřecí roláda či párky.

14:52 - Nálada ve volebním štábu Zuzany Roithové je velmi dobrá. „Nervózní nejsem, ale protože už dlouho přechází nemoc, normálně bych asi zůstala v posteli," řekla kandidátka na prezidenta. Zároveň si velmi pochvaluje vysokou volební účast, protože sama dlouho prosazovala přímou volbu. Tipovat výsledek Roithová nechce, řekla ale, že charakter a kvalita vítěze prozradí mnohé o stavu naší společnosti.

14:51 - Poslední minuty před uzavřením volebních místností využily ke splnění své občanské povinnosti desítky lidí. Mezi nimi byl také devětašedesátiletý Jaroslav Babica ze Vsetína, který do volební místnosti ve vsetínském Domu kultury dorazil v doprovodu své manželky. Od dřívějšího příchodu ho prý zdržely běžky. „Ještě před chvílí jsem totiž vyráběl stopu pro své vnuky. Pak jsem se rychle převlékl a vyrazili jsme, ať to ještě stihneme," vysvětluje Jaroslav Babica. Koho zvolil, neprozradil, při rozhodování mu ale pomohly televizní debaty kandidátů i zprávy na internetu. „Nakonec jsem rozmýšlel mezi dvěma kandidáty. Chtěl bych ale, aby se novým prezidentem stal někdo z nepolitických kandidátů," svěřuje se Vsetíňan.

14:47 - V pražské restauraci Hybernia, kde výsledky prvního kola prezidentské volby sledují představitelé sociálních demokratů, zatím panuje klidná a uvolněná atmosféra. Na místě je již předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i stranický prezidentský kandidát Jiří Dienstbier, který v rozhovoru s novináři vyjádřil přesvědčení, že pro svůj volební úspěch udělal vše. „Moje pocity jsou takové, že já i můj tým jsme udělali všechno, co jsme mohli, odvedli slušnou práci a je na lidech, jak se rozhodnou," řekl Dienstbier krátce před uzavřením volebních místností. Pověrčivý prý není, a tak se na dnešek nijak zvlášť nepřipravoval. Připustil ale, že s sebou po celou volební kampaň vozí propisku, kterou dostal od sociálního demokrata v Mariánských Lázních s tím, že jej bude dobíjet energií. Spíše však prý z vděku za podporu, které se mu dostalo. 

14:44 - Nejrychleji měli sečteny výsledky prvního kola prezidentské volby v obci Lužice na Prachaticku. Na volebním serveru www.volby.cz se objevily ve 14.13 minut, tedy necelou čtvrthodinu po uzavření volebních místností. V nejrychleji sečtené obci si přišlo vybrat prezidenta 23 z 35 oprávněných voličů. Volební účast tedy byla zhruba 66 procent. Zvítězil tam Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 26 procenty odevzdaných hlasů před Jiřím Dienstbierem (ČSSD) s 22 procenty. Na třetím místě skončila z celkem devíti kandidátů Zuzana Roithová (KDU-ČSL) se 17 procenty. Favorité volby Miloš Zeman a Jan Fischer získali dohromady v obci pouze tři hlasy.

14:41 - Nejméně hlasů ze všech kandidátů má prozatím Přemysl Sobotka. Ve štábu dále panuje ticho, zatím žádná odezva.

14:33 - V jihočeské Třeboni má svůj volební štáb Zuzana Roithová. Kandidátka na prezidenta sem podle naší redaktorky dorazila deset minut po 14. hodině. Od starosty Jiřího Houdka dostala na přivítanou kapra ze sádek pod rybníkem Svět. „Je to kapitální kousek. Stejně jako tyhle volby," komentovala Zuzana Roithová.

14:31 - Ve štábu Přemysla Sobotky panuje spíše ticho. Je avizována i návštěva premiéra Petra Nečase, přijde později. Česká televize má problémy s přímým přenosem, členové televizního štábu jsou nervózní.

14:23 - Jeden z členů týmu Vladimíra Franze si nechává na obličej namalovat Franzovo tetování. Členové štábu popíjejí ovocné drinky, pokuřují a fandí. 

Z volebního štábu Karla Schwarzenberga14:19 - Karel Schwarzenberg dorazil do divadla Archa, kde má svůj volební štáb, asi dvě minuty po druhé hodině. Hned po příchodu si objednal vodu, kávu a zapálil si svoji oblíbenou dýmku. Kouří i v prostorách, kde nikdo jiný kouřit nemůže. V rozhovoru se členy štábu uvedl, že se mu na dnešek spalo dobře. 

14:13 - V prostorách klubu Roxy/NOD, kde sídlí volební tým Vladimíra Franze, je podle naší redaktorky plno. Vedle novinářů je tu hlavně tým profesora Franze, který je snadno identifikovatelný modrými tričky. Profesora Franze zatím není nikde vidět. Ve štábu vládne pohodová nálada. Po odpočítání uzavření volebních místností se ozval potlask a štáb napjatě očekává první výsledky. 

14:12 - Se svými volebními štáby jsou již Karel Schwarzenberg, Jiří Dienstbier, Miloš Zeman i Jan Fischer.

14:06 - Podle předvolebních průzkumů se neočekává, že by dnes byl zvolen prezident republiky. První kolo s největší pravděpodobností určí pouze dva finalisty, kteří souboj o křeslo hlavy státu dokončí za dva týdny.

14:01 - Sídlo Přemysla Sobotky se nachází v Haštalské ulici. Podle našeho redaktora je na místě velké množství novinářů, kteří se tlačí na poměrně malém prostoru. Přemysl Sobotka je rovněž přítomen, přišel s novináři krátce pohovořit. 

14:00 - Volební místnosti se uzavřely. Historicky první přímou volbu provázel velký zájem občanů, k volebním urnám dorazilo podle odhadů až sedmdesát procent voličů. Volební komisaři nyní sčítají hlasy, vy s námi můžete sledovat průběžné výsledky a první ohlasy ze štábů!

13:55 - Volební štáb Karla Schwarzenberga chystá prostory pražského Divadla Archa na sledování výsledků prvního kola. Sčítání hlasů poběží na velkém plátně v hlavním sále. Po chodbách divadla visí velké snímky od fotografa Tomkiho Němce z průběhu kampaně, zachycují ministra zahraničí na hokeji, v hloučku příznivců, v tramvaji či v rozhovoru s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Informaci přinesl server Idnes.cz.

13:41 - Podle informací serveru Týden.cz se Vladimír Franz dostaví na očekávané shromáždění do alternativního prostoru klubu Roxy/NOD, kde se zatím zdržují jeho stoupenci především z řad studentů. Podle očekávání je uvolněná atmosféra, návštěvníky dokonce baví DJ. Všichni nosí tyrkysová trika a vyjadřují svou spokojenost s dosavadními Franzovými aktivitami.

13:22 - První hlasy začali včera vhazovat v pražské nemocnici Na Bulovce do urny na ortopedické klinice, sdělil mluvčí Bulovky Martin Šalek. Klidný průběh voleb v nemocnici narušil podle něj jen mladý netopýr, který uvízl krátce po otevření volebních místností v kanceláři vrchní sestry urologického oddělení.

13:02 - Nepříjemné překvapení těsně před startem voleb v pátek zaskočilo nejednu volební komisi. Chřipka, která v posledních dnech řádí v Česku, se totiž nevyhnula ani jejich členům. Například v Karlových Varech musel nakonec magistrát požádat veřejnost, aby za ochořelé rychle našel náhradu. Odměna pro každého je 1500 korun.

Prezidentské volby ve Všechovicích12:41 - Historicky první přímá volba prezidenta přilákala zájemce i v sobotu. Zatímco v pátek přišlo do volebních místností v břeclavském okrese více než šestatřicet procent voličů, v sobotu krátce po desáté hodině dopolední se již do statistik zapisovalo číslo 43,4 procent. Padesátiprocentní hranici překročil v sobotu v poledne jeden z okrsků v Lednici. „Včera v devět hodin večer to bylo pětačtyřicet procent. Dnes už je voličů více než padesát procent," sdělila předsedkyně lednické komise Magdaléna Horáčková. Jak dodala, o prezidentské volby mají lidé nebývalý zájem. „Voličů je rozhodně více než třeba v říjnu při krajských volbách. Včera se tady dveře netrhly," přiblížila Horáčková. Podle ní chodí vybírat hlavu státu především mladí lidé. Najdou se však i ti, co do urny lístek jednoho z devíti kandidátů nevhodí. „Popravdě jsem neměl chuť jít volit. Je to podle mě jen boj o koryto a ne čest být hlavou republiky. Takže je mi celkem jedno, kdo vyhraje. A navíc je prezident jen víceméně reprezentant," mínil například Miroslav Fobl z Lednice.

12:12 – Zasedat ve volební komisi nemusí vždy znamenat jen pohodu, teplo a krácení čekání na voliče vyprávěním veselých příhod. Přesvědčily se o tom během prvního dne prezidentských voleb členky volební komise osmého vlašimského okrsku, Ludmila Havlíčková a Marie Gregorová. Jejich úkolem bylo doručit k nemohoucí seniorce z nedaleké čtvrti Sídliště, přenosnou volební urnu. I když ženy ve volební komisi nezasedaly poprvé a jsou to i pravověrné Vlašimačky, najít adresu osamělé voličky v rozlehlé lokalitě nebylo ani pro ně snadné. Navíc jim úkol ztěžovala ledovka na chodnících, nepříjemný mráz a nárazový, ledový vítr. V nejstarším městském sídlišti svou pouť za osmdesátiletou voličkou ženy několikrát přerušily dotazováním u kolemjdoucích na cíl své cesty. Pomoci se snažil i strážník městské policie, jemuž autor článku zavolal o pomoc. „Jsem venku, jakmile se vrátím, hned se podívám do mapy," slíbil strážník. Asi za pět minut skutečně zavolal a určil přesnou polohu poptávaného domu. Jenže to už komisařky, po nedobrovolné exkurzi Sídlištěm a po několika neúspěšných pokusech, nakonec přece jen samy našly tu správnou ulici a číslo popisné. Osamocené seniorce pak poskytly možnost volby a prohodily i pár hřejivých vět.

12:08 - Volí se i u hranic Olomouckého kraje. Obyvatelé Arnoltic, místní části Huzové, vyrazili se svými hlasovacími lístky do karavanu. Jen ten výletní pro letošní volby nahradil filmařský. Arnoltice totiž nemají žádný obecní prostor, kde by volby mohly proběhnout. „Kdyby měli lidé jezdit do Huzové, k volbám by nešli vůbec. Je tam špatné spojení, na zpáteční autobus by museli čekat dvě hodiny. I když někteří nadávají, že obec prodala své prostory, mohou být rádi alespoň za tuto možnost," říká zapisovatelka Ivana Biedermannová. V Arnolticích žije přibližně 150 obyvatel do sobotního poledne jich podle Biedermannové dorazilo zhruba padesát.

Prezidentské volby na Příbramsku.11:54 - Na Ostravsku je o prezidentské volby stále velký zájem. Někteří z voličů stáli ve frontách ještě před otevřením volebních místností, a to jak v pátek, tak i v sobotu. „Je dobře, že máme přímé prezidentské volby. Je to určitě lepší, než ten dřívější systém. Lidé jen nadávají, teď mají možnost si sami rozhodnout, koho chtějí za prezidenta," řekl v sobotu Jiří Holiš, který volil v Ostravě-Petřkovicích. Během pátku odvolilo na Ostravsku přibližně čtyřicet procent voličů. „Ta účast je opravdu vysoká," uvedl Radek Drong z ostravského magistrátu s tím, že během voleb nedošlo k žádným mimořádným událostem. „Vše probíhá hladce," dodal Drong. Také v sobotu byl o volby velký zájem. Někde lidé museli čekat, až se uvolní místa za plentou, kde vkládali hlasovací lístek do obálky.

11:30 - Strážnické volební okrsky hlásí v sobotu po desáté hodině dopolední účast přes dvaapadesát procent. „Nejvíce máme 56,1 procenta v Domě dětí a mládeže. Dnes chodí míň voličů než včera, ale pořád je to víc než u minulých voleb," sdělila vedoucí strážnického správního odboru Ludmila Kalužová. Z Kyjovska máme poslední informace z pátečního večera, kdy se volební účast pohybovala kolem pětačtyřiceti procent. „Voliči chodí i dnes ráno. O prezidentské volby je nebývalý zájem, celkovou volební účast odhaduji kolem sedmdesáti procent," říká Jiří Sochna, vedoucí odboru správních a dopravních agend kyjovské radnice. Spádový obvod Hodonína v sobotu v deset dopoledne dosahoval sedmačtyřiceti­procentní volební účasti. Samotný Hodonín pak přes čtyřicet tři procent. Veselsko ve stejnou dobu atakovalo osmačtyřiceti­procentní hranici a samotné Veselí nad Moravou na tom bylo o procento hůře.

11:04 - Na pražské městské policisty se obrátil muž, který postrádal svůj občanský průkaz. Tvrdil, že jej hodil do volební urny i s lístkem. Bude muset ale počkat až na sečtení lístků, dříve mu volební komise urnu otevřít nemůže.

10:59 - V ruzyňské věznici včera odvolil i David Rath. Byl mezi prvními po zahájení volby, tedy hned v 16 hodin.

10:37 - Jeden exces musela v pátek řešit karvinská městská policie. U jedné z volebních místností kdosi ukradl státní vlajku, v sobotu ráno se již na místě objevila nová.

Ani druhý den příliv zájemců neustával. Podle členů volebních komisí překonají prezidentské volby v účasti voličů ty krajské, senátní, ale i komunální.10:24 - V osm hodin ráno se otevřely volební místnosti, začal druhý den prezidentské volby. „Ráno tady bylo mrtvo, lidé ještě spali," usmívá se předsedkyně volební komise na ZŠ Demlova v Olomouci. „Jakmile se vzbudili, zase začali chodit. Účast bude vysoká, ale to my tady máme vždycky. Jsme zodpovědný okrsek. Patří pod nás hlavně oblast Letné a tady bydlí hodně starších lidí, kteří chodí pravidelně," dodává předsedkyně s odhadem místní účasti okolo padesáti procent.

10:09 - Americké a britské listy si nadále všímají českých prezidentských voleb. Americký ekonomický deník The Wall Street Journal (WSJ) zdůraznil, že příští prezident bude zřejmě vstřícnější k Evropské unii než odcházející hlava státu. Britský The Daily Telegraph píše o Miloši Zemanovi, který „kouří jednu za druhou", jako o jednom z favoritů, zatímco americký The Washington Post fascinuje stejně jako další západní média kandidatura Vladimíra Franze.

9:48 - V Zásadě na Jablonecku místní podnikatel vyjádřil podporu pro prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Když příchozí do jeho podniku odevzdá volební lístky zbylých osmi kandidátů, obdrží 5 piv zdarma. Informaci přinesl server Idnes.cz.

9:30 - Výsledky volby prezidenta budou ve Sbírce zákonů vyhlášeny až poté, co bude hlava státu vybrána. Pokud tedy žádný z devíti kandidátů v nynějším prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, ve Sbírce se výsledky v souladu se zákonem objeví až v posledním lednovém týdnu po volebním finále. Potvrdil to mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Státní volební komise podle něj sice tradičně projedná průběh a výsledky prvního kola při pondělním jednání, podle zákona ale vyhlašuje ve Sbírce zákonů až celkové výsledky. Učinit by tak měla, pokud se bude konat i druhé volební kolo, nejpozději do úterý 29. ledna.

9:20 - Prezidentské volby si nenechá ujít ani nejstarší obyvatelka Zlínského kraje stosedmiletá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku. Tentokrát se však nevydá do volební místnosti po svých. „Odmítla to. V sobotu k ní proto přijde někdo z volební komise i s urnou a odvolí doma," prozradila dcera paní Češkové Jana Kalhousová.

Ani druhý den příliv zájemců neustával. Podle členů volebních komisí překonají prezidentské volby v účasti voličů ty krajské, senátní, ale i komunální.8:53 - Na velký zájem českých voličů o možnost rozhodnout o příštím prezidentovi poukázala po včerejším zahájení voleb v ČR německá agentura DPA. Stejně jako jiné evropské tiskové agentury upozornila, že dvoudenní hlasování je vůbec první přímou volbou hlavy státu. Agentura AFP podotkla, že volby se konají na pozadí všeobecné rozmrzelosti vyvolané ekonomickou recesí a více než devítiprocentní nezaměstnaností.

8:30 - Ve Spojených státech a Kanadě volilo v první přímé volbě českého prezidenta přes 500 lidí. Byla to méně než polovina registrovaných voličů. Nejvíce jich dorazilo k volební urně na konzulát v New Yorku, kde k volbám zaregistrovali 315 lidí. Během čtvrtka a pátku tu do ní vhodilo hlas téměř 160 lidí, z toho 40 na volební průkaz.

8:13 -  O prezidentskou volbu měli Pražané v první den hlasování velký zájem. Mnozí volební komisaři v hlavním městě hlásili kolem dvacáté hodiny účast více než 40 procent. Volit prezidenta chtějí i pacienti v nemocnicích a vězni. V Praze 7 lidé hlasují zároveň v referendu za nepředraženou radnici, podle místních zastupitelů je účast nečekaně vysoká. Pražská policie žádné incidenty v souvislosti s volbami hlášené nemá.

8:00 - Začal závěrečný den prvního kola volby prezidenta. Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v osm hodin. Hlasovat mohou přijít ti ze zhruba 8,5 milionu voličů, kteří se k tomu v pátek nedostali. Mají na to příštích šest hodin. Ve 14 hodin se totiž volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro některého z devíti kandidátů. Drtivá většina výsledků, které budou k dispozici na serveru www.volby.cz, by mohla být podle odhadu statistiků známa do dnešního večera.

On-line z prvního dne voleb si můžete přečíst ZDE.