Česko na úroveň Bahrajnu, jihoafrické Namibie, ale i Chorvatska zařadil poslední žebříček protikorupční organizace Transparency International (TI). Stále se nedaří schválit klíčové protikorupční zákony, a pokud už se něco podaří, je to vzápětí změkčeno.
Právě na dnešek připadá Mezinárodní den boje proti korupci, který vyhlásila OSN.

„Oproti jiným letům jsme na tom stejně špatně. Stává se z toho pomalu klišé, ale funguje propojení lokální i veřejné politiky s byznysem," konstatuje Martin Kameník z nevládní organizace Oživení. Zlepšila se podle něj práce policie a žalobců. Zákony jsou ale stále děravé, případně nejsou vůbec. „Naprostou prioritu by měl mít služební zákon, stejně tak důležitý je ale zákon o státním zastupitelství," apeluje Martin Kameník.

Problém? 
Laxnost politiků

„Ve školním známkování je nynější snaha o boj proti korupci za tři. V tomto roce bylo vidět, že Nečasova vláda uvolnila ruce vyšetřovatelům a žalobcům. Na druhou stranu úsilí politiků prosadit protikorupční zákony ochabuje," říká pro Deník programový ředitel týmu právníků Frank Bold Pavel Franc, jinak též autor ideje projektu Rekonstrukce státu.

Právě Rekonstrukce státu byla pro politiky „sexy" tématem před předčasnými volbami, podepsalo se pod ni 165 poslanců napříč celým politickým spektrem.

A výsledek po volbách?

Ve sněmovně už leží tři konkrétní návrhy: novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, zákon o registrech smluv
a novela zákona o jednacím řádu sněmovny, která chce zprůhlednit jednání dolní komory. Mimo jiné tím, že by existovaly přesné záznamy 
o jednání ve výborech, kde poslanci rádi včleňují své nápady do zákonů. „Jenže ze 165 poslanců se teď k podpoře zákonů hlásí 75 zákonodárců. To není úplně špatné, ale ptáme se, kde je zbytek. Chybí třeba podpora od ČSSD," konstatuje Pavel Franc.

Podle něj nyní poslanci chtějí „kšeftovat". „Příkladem je Tomio Okamura, který najednou podmínil podporu zákonů tím, že je Rekonstrukce státu veřejně podpoří při projednávání zákona o trestní odpovědnosti úředníků," dodává. Takový krok ale náleží politikům, a nikoliv nevládním organizacím, jako je Frank Bold (dříve Ekologický právní servis).

Tomio Okamura na svém webu napsal, že jeho podpora Rekonstrukci státu trvá. „Počkáme si však na finální znění zákona při projednávání v Poslanecké sněmovně, tak aby byly prodiskutovány všechny připomínky," uvedl šéf Úsvitu přímé demokracie. O podporu od Rekonstrukce státu ale skutečně stojí.

Do boje s korupcí patří i další věc, zakročení proti plýtvání ve státní správě. Dlouhodobě na to upozorňuje třeba senátor a protikorupční bojovník Libor Michálek (nezávislý, zvolen na kandidátce KDU-ČSL, Strany zelených a pirátů). „Intenzivně by se měly řešit náklady na různé poradenské služby," apeluje Libor Michálek s tím, že se na úřady nabalují různé advokátní či počítačové firmy, které vysávají erár. Když se totiž porovnají náklady na vlastní zaměstnance s náklady vydávanými na externí služby, vychází nepěkná cifra. Zatímco v soukromém sektoru bývá takový poměr 30 procent, ve státní správě je to 120 procent.

Korupce