Babiš na twitteru napsal, že Matovič a jeho hnutí měli skvělou předvolební kampaň, díky níž dokázali získat obrovskou důvěru lidí. "Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU," uvedl předseda české vlády.

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič (vlevo) se fotografuje s příznivcem ve volebním štábu v Trnavě, kde v noci na 1. března 2020 sledoval výsledky slovenských parlamentních voleb.
Slovensko čeká změna: Matovič porazil ve volbách Fica

Podle téměř úplných výsledků vyhrálo slovenské volby přesvědčivě hnutí OLaNO, když získalo čtvrtinu hlasů. Na druhou příčku odsunulo dosavadní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Podle předběžných výsledků z více než 99 procent volebních místností získala 18,31 procenta hlasů, a to na páté vítězství v parlamentních volbách v řadě za sebou nestačilo.

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ocenil, že ve volbách neuspěli extremisté. „Pan prezident gratuluje vítězi voleb na Slovensku a přeje brzké sestavení akceschopné vlády. Pan prezident věří, že se budou nadále rozvíjet nadstandardní vztahy mezi ČR a SR a také úzká spolupráce v rámci V4. Oceňuje, že navzdory předpokladům ve volbách neuspěli extremisté,“ uvedl.

Podívejte se na výsledky slovenských voleb v přehledné infografice:

PŘEHLEDNĚ: Jak volili Slováci? Podívejte se na volby u sousedů v mapách

Změna je možná

„Gratuluji vítězi slovenských parlamentních voleb Igoru Matovičovi. Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná,“ napsal na twitteru šéf ODS Petr Fiala a vyjádřil naději, že nová vláda povede Slovensko správnym směrem.

Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský na twitteruu pogratuloval především Slovensku a jeho voličům. „Slovensko je na cestě mít vládu bez podpory extremistů, mafiánů a politické korupce. Gratuluji,“ napsal.

Šéf Lidovců Marian Jurečka pak uvedl, že výsledek voleb dává Slovensku naději a šanci na změnu. „Jestli dokáží představitelé opozice definitivně vymést korupci a klientelismus, zda nastaví efektivní právní stát, to bude záležet na nich a na schopnosti se rozumně dohodnout a umět najít dobrý kompromis,“ míní.

„Přeji Igoru Matovičovi, ať se mu podaří sestavit úspěšná vláda, která nedovolí, aby neshody vynesly zpátky k moci mafiány a posilnily fašisty. Hodně štěstí, Slovensko,“ napsala pak na Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které „žádné zlo neroste do nebe a Slováci ve volbách učinili rázný krok, aby se ho zbavili“. 

Miroslav Kalousek na svém twitteru podotkl, že budoucí slovenská vláda nebude mít jednoduchou pozici. „Klientelistické sítě budou dál velmi mocné a budou bojovat. V celé Evropě půjde ekonomika dolů a voliči budou přitom mít obrovská a často nerealistická očekávání. Tak hodně štěstí,“ napsal.
 

Matovič, nejlepší premiér, jakého Slovensko kdy mělo

Šéf STAN Vít Rakušan ČTK napsal, že Slováci hlasovali pro změnu a sousedům gratuluje k odstavení Ficovy strany Směr-SD. Uvedl, že Slovákům gratuluje k odstavení Fica a Směru. „Jen sliboval nesmyslné, šířil strach z migrantů, zatímco si on a jeho blízcí privatizovali stát. Slováci hlasovali pro změnu a nárůst volební účasti jim můžeme závidět,“ uvedl. Věří v sestavení demokratické koalice, která bude prosazovat poctivou a zodpovědnou politiku směřující západním směrem.

Matovič uspěl spolu s mnoha nezávislými osobnostmi, jejichž názorové spektrum je hodně široké, dodal Rakušan. „Bude jistě náročné udržet klub v mnoha sněmovních bitvách celistvý. Přeji Slovensku, aby nedostalo populistickou vládu, která u nás doma zabíjí sny o lepší budoucnosti. Držím jim pěsti,“ uvedl.