Krásný slunečný den, bezpochyby nejhezčí během letošní zimy, v pondělí v Ostravě přivítal ministra životního prostředí Tomáše Chalupu. Vypadalo to skoro, jako kdyby vydatný smog, který ještě do půlky minulého týdne dusil zdejší lidi, nikdy neexistoval.

V takových podmínkách ministr Chalupa jednal na krajském úřadě, na ostravském magistrátu a v hutním kolosu ArcelorMittal Ostrava o tom, jak je potřeba pomoci zdejšímu ovzduší. Pochopil tíhu místního problému, když ho nezažil „na vlastní nos“?

„Když tady byla nejhorší situace, tak jsem detailně sledoval údaje z Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Vím, jak velký problém znamená pro tento region znečištěné ovzduší,“ konstatoval Chalupa s tím, že pomoci vyřešit nesnáze by měl takzvaný akční plán neboli desatero, které chce v plné podobě představit v horizontu měsíce. Při návštěvě Ostravy přiblížil aspoň jeho obrysy.

Komplexní řešení

„Musíme řešit celou věc komplexně, tedy zaměřit se na všechny zdroje znečištění. Stěžejní je průmysl, se kterým teď ministerstvo uzavírá dohody, ale pak jsou tu také doprava a lokální topeniště. Zejména posledně jmenovaný zdroj bude nejtvrdší oříšek. Je potřeba najít cestu, jak motivovat lidi, aby topili ekologicky. Musí to být ale řešení na furt, ne něco krátkodobého,“ uvedl ministr.

Do akčního plánu bude podle jeho dalších slov patřit také novela zákona o ovzduší, která zahrnuje možnost vyhlášení nízkoemisních zón či zrušení poplatků na dálnici v době regulace. Samostatnou záležitostí je pak připravovaný zcela nový zákon o ovzduší.

„V dalších bodech budeme chtít posílit monitoring prachových částic PM 2,5 nebo podpořit ozdravné pobyty dětí. Na ty by mělo jít třicet milionů korun na každou topnou sezonu. Dalším bodem je operační program, z něhož by měly jít na zlepšení ovzduší v kraji v této fázi čtyři miliardy korun. V neposlední řadě musíme intenzivně jednat se zástupci Polska, protože tamní průmysl má také vliv na zdejší ovzduší,“ nastínil plány ministr Tomáš Chalupa.

Zlepšíme se, zavázala se Mittal ministerstvu

Průmysl by měl zavádět ekologická opatření nad rámec současného zákona. To je cíl dobrovolných dohod, které s velkými podniky v regionu začíná uzavírat ministerstvo životního prostředí. V pondělí byla první takováto dohoda podepsána s největším zdejším znečišťovatelem – kunčickou hutí ArcelorMittal Ostrava (AMO).

„Vedli jsme dlouhé a tvrdé jednání, ale dohoda s Mittalem je na světě. Podnik se v ní například zavazuje k ohromnému objemu investic do projektů na zlepšení životního prostředí. Dále bude přispívat na ozdravné pobyty dětí nebo na čištění komunikací,“ přiblížil Ivo Hlaváč, náměstek ministra životního prostředí.

Podle šéfa AMO Augustina Kochuparampila by měly jít do ekologizace a modernizace huti investice v řádu několika miliard korun. Jednou z nich je právě probíhající odprášení aglomerace Sever. Další projekty huť teprve představí. V dlouhodobém plánu je údajně i ukončení provozu staré ocelárny a výstavba ocelárny nové.

Po dohodě s Mittalem by měli zástupci ministerstva životního prostředí uzavřít ještě sedm dalších podobných smluv s místními průmyslovými podniky. „Většina jednání je ve finální fázi a další dobrovolné dohody by se měly podepisovat zhruba během měsíce,“ doplnil informace ministr Tomáš Chalupa.

POSTŘEH MARTINA PLEVY

Uspěje další bojovník proti ostravskému smogu?

Přijel, nedusil se a zase odjel. Nový ministr životního prostředí, za poslední rok už pátý v řadě, v pondělí v nebývale slunečném dni navštívil Ostravu, aby jednal o projektech na zlepšení ovzduší takzvaně kde se dalo a s kým se dalo. Den měl opravdu nabitý. Posnídal s primátorem, posvačil s hejtmanem, poobědval se zástupci průmyslu, další svačina ho pak čekala na „enháčku“, kde podepsal s místním šéfem dohodu o tom, jak se nejšpinavější huť zlepší, a ještě pak novinářům nastínil své desatero pro čistější ovzduší. Se setměním už musel spěchat na vlak domů, do Prahy. Je třeba přiznat, že i na konci svého nabitého dne působil energicky a že jevil vážnou snahu sliby, které už místní lidé slyšeli nesčetněkrát, uvést v co nejbližší době do reálné podoby. Otázka je, zda se mu to i podaří. Ostravský smrad zatím bohužel nad plány ministrů drtivě vyhrával…

Čtěte také: Prach v ovzduší koncem ledna překračoval limity