Zvukové a obrazové záznamy z útoku se vyhodnocují, řekl ČT první zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun. Na vojenské základně v Bagrámu, kde usmrcení vojáci působili, v noci na dnešek jejich památku připomněl pietní akt.

Čeští vojáci na základně Bagrám v Afghánistánu.
Pomoc rodinám zemřelých vojáků. Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku

Česká televize uvedla, že ulicí Čárikáru jako první postupoval afghánský voják, pak tři Češi a nakonec Američan a Afghánec. Těsně před tím, než se sebevražedný atentátník odpálil, první voják zaklekl. Exploze tak podle grafického zobrazení ČT zasáhla hlavně tři Čechy za ním. Další tři vojáci utrpěli těžká zranění, jejich stav zůstává podle televize kritický.

"Detaily říkat nemohu, ale při takovýchto příležitostech je šance nulová," řekl k útoku Baloun. Nepotvrdil informace médií, že útočníkem byl osmnáctiletý chlapec, k této věci se podle něj provádí forenzní analýza. Armáda má incident natočený z bezpilotního letadla ScanEagle, která v Afghánistánu monitorují každý pohyb vojáků mimo základnu. "Zvukové a obrazové záznamy se vyhodnocují," řekl Baloun.

Čeští vojáci v Afghánistánu.
Česko má na zahraničních misích 800 vojáků, Afghánistán je nejrizikovější

Čeští vojáci ze základny Bagrám, kteří jsou nyní mimo operační nasazení, se do služby podle Balouna vrátí během dvou až tří dní. Všichni se v noci na dnešek s desítkami vojáků z armád NATO zúčastnili nástupu k uctění památky padlých kolegů. "Všichni ti lidé, kteří se zúčastnili pietního aktu, tak v dlouhém zástupu jim vzdávali poctu," řekl ČT velitel desáté strážní roty české armády v Bagrámu Viktor Patia. Tři padlé české vojáky na základně připomíná také pietní místo se třemi zbraněmi a helmami a také fotografiemi mrtvé trojice.

Patia uvedl, že čeští vojáci v Bagrámu situaci vnímají velice intenzivně a osobně. "Ale vím, že ti kluci se budou schopni sebrat a pokračovat v plnění operačního úkolu, kvůli kterému jsme tady," dodal. Armáda nicméně podle ČT ve středu pošle do Bagrámu dva další psychology.

Voják se psem hlídkoval 5. srpna 2018 na základně Bagrám v Afghánistánu u pietního místa na počest tří českých vojáků, kteří tentýž den zemřeli při útoku sebevražedného atentátníka.
Padlí čeští vojáci v Afghánistánu: pohřeb s poctami, zazní i sirény
Jiří Šedivý (vlevo) a Petr Pavel.
Bývalý šéf armády Šedivý: V Afghánistánu nepoznáte, zda se jde člověk odpálit