Jeho rodiče Zdeňka a Pavel Sklenářovi požadují prostřednictvím žaloby na ochranu osobnosti po lékařích Jiřím Ryšavém a Blance Šebkové téměř třímilionové odškodné. Viní je totiž z podílu na smrti jejich syna, který měl být špatně diagnostikován.

Manželé, kteří se dostavili k soudu opět v černém, nepotlačovali hluboké emoce ani po čtyřech letech, kdy k tragédii došlo. Již dříve popsali martýrium, kterým si prošli poté, co jejich syn spadl ze stromu, poranil si stehno a po třech dnech zemřel na otravu krve. Po osudném pádu totiž dostal křeče, zvracel a stoupla mu teplota. Otec se s ním tedy druhý den vydal do nemocnice v Mariánských Lázních. Lékař doporučil klid a teplé obklady, které nepomohly.

Další den navštívil Pavel s maminkou chirurga Ryšavého, který nařídil snižování teploty, dal školákovi berle a na druhý den jej objednal na sonografii. O nic závažného jít nemělo.

V noci se však Pavlův stav ještě zhoršil, a tak matka zamířila za dětskou lékařkou Šebkovou. Ta poslala chlapce do nemocnice v Plzni, protože se domnívala, že má chlapec salmonelózu. Neobjednala však záchranku, ale obyčejnou sanitku, která nebyla nijak vybavena a do nemocnice je dovezla až po více než hodině, kdy už se ale otrava začala rozvíjet. Tam ihned putoval na JIP a ARO, kde byl operován. Hrozila amputace nohy. Lékař druhý den rodičům oznámil, že Pavlík zemřel.

"Postup lékařů nemohl vést k zhoršení"

U soudu vypověděl ve čtvrtek soudní znalec, lékař brněnské fakultní nemocnice, Vladimír Bartl, který se přiklonil na stranu ošetřujících lékařů. Vycházel z lékařských zpráv a vysvětloval i klasické postupy u takovýchto úrazů. „Postup lékařů nemohl vést k výraznému zhoršení životních funkcí pacienta,“ uvedl znalec.

Vyjádřil se ale také, že teplé obklady mohly hypoteticky podpořit zánět. „Nemohly ale v zásadě výrazně ovlivnit průběh onemocnění,“ podotkl. Lékařka Šebková podle něj učinila správné rozhodnutí, když poslala pacienta na specializované pracoviště.

Žalovaní doktoři vinu popírají a brání se tím, že neexistuje přímá souvislost mezi jejich prací a úmrtím mladíka. Soud si nyní počká na závěrečné písemné návrhy obou stran. Pak rozhodne.