Moderní telefony nabízejí více než pouhé volání či posílání SMS. Internet v mobilu, hry a nejrůznější aplikace způsobují to, že nad nimi trávíme mnohem víc času než před pár lety. Podle lékařů ale hodiny nad telefonem, kdy jsme ohnutí v nepřirozené poloze, s sebou přinášejí velkou zátěž na naše pohybové ústrojí, hlavně kvůli špatnému držení těla.

„Lidé pracují s těmito telefony nejen po dlouhou dobu bez přestávky, ale i s přestávkami opakovaně během dne vsedě, vestoje, někdy už i při chůzi. Postupně se tak načítá doba strávena ve špatném, nefyziologickém postavení těla a tím se zvětšuje jeho nerovnováha a přetížení," varuje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová. Podle ní se dříve lidé mnohem víc a pravidelně hýbali, takže neměli tolik přetížené určité svalové a vazivové struktury, a naopak jiné značně oslabené.

Chytré telefony ohrožují i náš palec. Pro ten je totiž pohyb po dotykovém displeji nepřirozený a často se opakující námaha mu nedělá dobře.

Dalším nebezpečím, hlavně chytrých mobilů, je riziko vzniku závislosti. Počet závislých přitom rychle narůstá a podle vědců si na ně lze vytvořit návyk obdobně jako na cigarety. Zatímco průměrný uživatel svůj mobil zkontroluje 110krát denně, závislý až 900krát. Do ohrožené skupiny přitom vedle mladých začínají spadat i lidé nad 50 let.

Na druhé straně chytré telefony naše zdraví i chrání. K celosvětově nejstahovanějším aplikacím patří například monitoring srdečního tepu. Možnost hlídat si svůj zdravotní stav průběžně a nezávisle na lékařích láká stále víc lidí. Předpokládá se, že v roce 2018 bude některou z takovýchto aplikací používat každý druhý.

Když telefon ubližuje.

Lékař Miloš Kravciv v rozhovoru pro regionální Deník říká: 

Víc než 10 tisíc hodin na počítači nebo mobilu? Ohrožujete své zdraví

Praha – Bolesti hlavy, očí 
i v oblasti zápěstí. To jsou nejčastější důsledky používání moderních technologií, 
s nimiž se ve své praxi a při pracovních prohlídkách setkává praktický lékař z Lékařského domu na Praze 7 Miloš Kravciv. Jak podotýká, problémy mají vesměs lidé, kteří s počítači pracují pravidelně a dlouhodobě.

O vlivu mobilních telefonů a spol. koluje mnoho mýtů…
Mýtus je to, že podporují nádory. Co se týká mobilů, byly dělány velké výzkumy, zda jejich používání má vliv na mozek a jeho činnost, na výskyt rakoviny mozku a tak dále. Nic z toho se nikdy neprokázalo. Ale samozřejmě, trávím-li na telefonu třeba tři hodiny denně, může záření způsobovat bolesti hlavy nebo nespavost.

Elektromagnetického vlnění se tedy není třeba obávat?
To je všude kolem nás, je vyzařováno z vysílačů a podobně, nikdy se ale neprokázala žádná souvislost třeba se vznikem rakoviny. Co ale určitě škodí, je opakovaná námaha v jedné poloze. Jestliže je při používání mobilu nebo tabletu člověk skrčený, má to samozřejmě dopad na krční páteř, bederní páteř i na ruce. Když pracujete dlouho na klávesnici nebo užíváte chytrý telefon, je to stejné – dochází k namáhání a přetěžování určitých šlach. Obdobně jako třeba tenisový loket u tenistů, kdy stále stejný pohyb a namáhání stále stejných svalových a šlachových skupin loket poškozuje.

Často se nyní mluví o SMS syndromu.
Při opakovaném namáhání šlach palce nebo prstu, který po displeji jezdí, může dojít ke kontrakturám, tedy zkrácení šlach. Časem se pak objevují bolesti, dochází i k omezení pohybu prstů. Často je třeba řešit problém operačně.

Kdo je nejvíce ohrožen?
Hlavně ti, kdo tyto prostředky používají každodenně a dlouhodobě. Ti, kteří opravdu často píší SMS nebo například IT odborníci, kteří používají klávesnici každý den. Právě oni jsou ohroženi zkrácením šlach nejvíce. To je prokázaný problém, který řeší ortoped nebo neurolog.

Je nějaký zásadní rozdíl v používání počítače na pracovním stole a tabletu v posteli?
Když nad telefonem, počítačem nebo tabletem budete shrbeni celý den, bude to tělu vadit. Stejně jako když budete na displej koukat za špatného světla, budete namáhat oči, tak budete dřív unaveni a může to způsobit bolesti hlavy. To jsou běžné věci, k nimž v souvislosti s používáním těchto technologií dochází.

Čeho se má člověk, který musí počítač používat, vyvarovat?
Všichni, kdo pracují dlouhodobě na počítači by měli věnovat pozornost cvičení nebo rehabilitaci. Mezi psaním si udělat pauzu, vstát od počítače, procvičit si ruce, rozhýbat se. Vhodné je chodit každoročně na preventivní prohlídky. Sem by měla patřit i pravidelná oční vyšetření. Výskyt problémů je dán věkem, ale hlavně dobou, kterou u počítače trávíme. Tvrdí se, že 10 tisíc hodin odpracovaných na počítači nebo strávených nad mobilním telefonem je hranice toho, aby se objevily zdravotní potíže.

ZDENA KOLÁŘOVÁ