Vznik agentury, o níž nyní bude svým podpisem rozhodovat prezident Miloš Zeman, v závěrečném hlasování podpořilo 102 ze 171 přítomných poslanců. Pro přehlasování horní komory bylo třeba 101 hlasů. Vytvoření agentury schválili poslanci ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL spolu s Lubomírem Volným a Ivanou Nevludovou (oba dříve SPD)

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta.
Politici nerozumí sportu. Vážím si Hniličky a Babiše, říká Miroslav Jansta

Agentura má vzniknout na základě poslanecké novely o podpoře sportu, jejímž iniciátorem je bývalý hokejový brankář a poslanec vládního hnutí ANO Milan Hnilička. O vedení agentury se bude ucházet. Podle odpůrců si zákon napsal sám pro sebe a bude mít rozsáhlé a nekontrolované pravomoci. Hnilička tuto kritiku označil za "marginální".

Senátor vládní ČSSD Pavel Štohl se proti tomu ohradil. Předseda agentury podle něj bude mít téměř neomezené pravomoci, bude prakticky neodvolatelný a bude rozhodovat o šesti miliardách korun ročně. Šéf agentury si bude moci sám jmenovat dva místopředsedy a 15 členů Národní rady pro sport jako svého poradního orgánu

Legalizace korupce?

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil Hniličku za "užitečného idiota", který má posloužit legalizaci korupce ve sportovní sféře. "Bude to nefér, bude to netransparentní, bude to autoritativní. Peníze by měly jít malým klukům v trenýrkách, ne velkým klukům s velkými břichy," dodal Kalousek. Podle Hniličky změnu Kalousek vůbec nepochopil a užitečné idioty dělal z ostatních v době, kdy vedl ministerstvo financí.

Milan Hnilička.
Navzdory opozici. Zřízení Národní sportovní agentury prošlo sněmovnou

"Nenecháme podporu sportu krčit se někde na ministerstvu školství," sliboval bývalý hokejový brankář. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je Hnilička "poctivej kluk", který "určitě nekrade a nebude krást". Cílem podpory sportu je sjednocení národa jako při olympiádě v Naganu, dodal Babiš.

Předseda agentury má být podle předlohy jmenován vládou na návrh premiéra a bude muset mít nejméně pětileté zkušenosti v řídící funkci ve sportu. Má pobírat stejný plat jako ministr, na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů by mohl být členem Parlamentu. Podle kritiků by to mohlo být v rozporu se zákonem o střetu zájmů a služebním zákonem.

Hlavním úkolem agentury, která má mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství, je podle návrhu vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc potíže s žádostmi o peníze. Velkým problémem jsou i sportoviště. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno sedm miliard korun, což je o 1,5 miliardy korun víc než loni.

Ministr školství Robert Plaga.
Národní sportovní agentura je blíže svému vzniku. I přes kritiku ODS a Pirátů