Má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost tzv. losovačky. Uchazeči o zakázky budou muset informovat o významnějších subdodavatelích zakázek i o jejich akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent základního kapitálu subdodavatele. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Sněmovna nakonec hlasy vládní většiny schválila koaliční kompromisní návrh, který předložila poslankyně VV Lenka Andrýsová. Vítězná firma bude muset předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky.

Pokud má subdodavatel formu akciové společnosti, bude muset dodavatel předkládat seznam akcionářů, kteří vlastní víc než deset procent základního kapitálu firmy.

Veřejní zadavatelé budou muset od roku 2014 vypisovat soutěž u všech zakázek nad milion korun. Toto ustanovení však vyvolalo nevoli u některých poslanců, kteří se obávali, že dopadne zejména na malé obce. Obcím by podle nich zbytečně vzrostly náklady na vypisování a celou administraci zakázek.

Vypadne možnost losovaček

Ze zákona vypadne také možnost tzv. losovaček, tedy omezování počtu uchazečů jejich losováním. Tuto změnu již dříve přivítal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Nejznámějším případem tohoto druhu se stala „karlovarská losovačka“. Záběry ze sporného losování viděly na webu youtube desetitisíce lidí. Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji.

Zaorálkova kritika

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes předlohu i její projednávání stejně jako dřív kritizoval. Řekl například, že ve snaze o vytvoření transparentního prostředí zůstávají politici ani ne na půli cesty, ale na jejím začátku. „Tento návrh nic neřeší, vláda v této roli selhala a my tento polotovar jako sociální demokraté nepodpoříme,“ prohlásil Zaorálek. ČSSD předložila prostřednictvím svého poslance Jiřího Petrů vlastní návrh, ale poslanci ho nepodpořili.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) se hájila tím, že vláda se snaží omezit prostor pro ohýbání zákona; koalice se například dohodla na zrušení anonymních akcií. Podotkla však, že „dokud budou lidé lidmi, nikdy se nám nepodaří vymýtit korupci do sytosti“.

Ministr Jankovský dnes ráno řekl, že lídři koaličních stran se v nejbližší době písemně zavážou k předložení technické změny, která by povinnost zveřejňovat subdodavatele veřejných zakázek rozšířila i na sektorové zadavatele. Jde především o energetické a teplárenské firmy.