Zamítnutí požadovali zástupci opoziční TOP 09 a Úsvitu, podporu našli hlavně v řadách ČSSD a ANO. Pro odmítnutí nakonec hlasovalo 93 ze 158 přítomných poslanců.

Senátoři připravili návrh na základě letitých pokusů o uzákonění šumavského parku. V souladu s dosavadními předlohami navrhli park rozdělit do tří zón. Nejpřísněji chráněnou první zónu chtějí rozšířit ze současných 13 procent na 26,53 procenta území parku. Chtěli v ní umožnit zásahy proti kůrovci.

První zóna měla být podle senátní předlohy do budoucna rozšířena o dalších osm procent území na úkor druhé zóny. Ta by se měla rozkládat na 60 procentech rozlohy parku a třetí na pěti procentech. Odpůrci poukazovali na to, že zákon by umožnil výstavbu i ve druhé zóně parku, celkem tedy na dvou třetinách jeho území. Senátor Pavel Eybert (ODS) argumenty o developerském boomu odmítl s tím, že každá stavba by musela být v souladu s posláním parku a jeho správa by je musela povolit. Vzniknout by podle něj mohlo nejvýše 350 staveb.

Zeman by senátní návrh vetoval

František Laudát (TOP 09) návrh na zamítnutí zdůvodnil tím, že by přijetí zákona znamenalo potlačování přirozené dynamiky v národních parcích a umožnilo by „developerské projekty nenažraných spekulantů". ODS naopak prosazovala, aby novela byla projednávána ve sněmovních výborech po dobu nadcházejících pěti měsíců, což by umožnilo ji porovnat s Brabcovou novelou.

Poslanec ČSSD Václav Zemek chtěl senátní předlohu vrátit horní komoře k přepracování, což je fakticky mírnější forma zamítnutí. Podle něj prý nebyl návrh dostatečně projednán s veřejností a pojmy v něm byly nedostatečně definovány. Za konfliktní označil i navrhované podmínky pro lov na území parku.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že by senátní návrh kvůli rozšíření první zóny vetoval. Naopak ekologové, kteří proti senátnímu návrhu zorganizovali petici a získali pro ni několik desítek tisíc podpisů, požadují zvětšení první zóny na 50 procent území parku.

Brabec tomu ale nakloněn nebyl. „Šumava dneska představuje něco unikátního, co potřebuje od nás všech určitý selský rozum," uvedl. V novele chce dát větší prostor šumavským obcím, aby se na rozdělení parku na zóny podílely. Budoucí pravidla parku by chtěl zákonem zachovat na 15 let, aby je nebylo možné měnit podzákonnou normou s každým novým ministrem či šéfem správy parku, což byl i jeden z cílů senátního návrhu.