Řidiči musí jezdit opatrně i po dálnici D1. Ve směru na prahu byla v noci mezi 125. a 141. kilometrem asi hodinu uzavřená, protože byla kluzká a musely na ni vyjet v protisměru sypače. Po chemickém ošetření leží na některých úsecích rozbředlý sníh a sněžení zhoršilo viditelnost.  

Ilustrační foto.
Náledí uzavřelo D1. Sníh komplikuje dopravu i v dalších krajích

"Na dálnici D1 byl spadlý strom na 84. kilometru ve směru na Brno. Oznámení jsme přijali v 5:40," řekla serveru Novinky policejní mluvčí Dana Čírtková.

Hasiči odstraňovali přes noc popadané stromy asi na 50 místech Vysočiny. Na hlavních tazích je rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd je ujetý sníh krytý posypem, řekl České televizi dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

Ilustrační foto
Pozor na lámající se stromy, silnice jsou aktuálně na Třebíčsku průjezdné

Rozbředlý sníh

Opatrní musejí být řidiči také v Jeseníkách, kde leží na silnicích vrstva rozbředlého sněhu.  

Na komplikace v dopravě došlo i v Libereckém kraji. Napadlo až 20 centimetrů sněhu a stále sněží nejen v horských oblastech. Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Teploty se pohybují jen těsně pod nulou a mokrý sníh se na silnicích může klouzat, problémy tak mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Ráno ale podle policie žádné problémy hlášeny nebyly.

Více o situaci na Liberecku:

Těžký sníh láme stromy, hasiči pomáhají s jejich odklízením.
Sníh na Liberecku zaměstnal hasiče. Odstraňovali popadané stromy

Sníh způsobil v noci problémy v železniční dopravě, vlaky kvůli sněhové kalamitě nejezdily například na severu Čech mezi Jedlovou a Rumburkem a Rumburkem a Dolní Poustevnou, ráno se už podařilo obě tratě zprovoznit.

Popadané stromy po půlnoci zastavily vlaky na Vysočině mezi Horní Cerekví a Kostelcem Jihlavy, v úseku Rantířov - Jihlava město, od rána je zastaven provoz mezi Světlou nad Sázavou a Ledčem nad Sázavou či v úseku Pacov - Obrataň.

V kraji se stalo několik vážných nehod kvůli ledovce.
Namrzající srážky na západě Čech ustaly, ledovka dál ohrožovala řidiče