Po středeční 15. hodině byla kvůli hustému sněžení a nehodě oboustranně uzavřena dálnice D1. A to na 88. až 104. kilometru. Tvořily se zde mnohakilometrové kolony. Podle informací České televize auta stála v místech, kde je zúžení kvůli modernizaci dálnice. Kolem 19. hodiny byla z místa hlášena stále kritická situace. Kolona na Brno byla dlouhá 35 kilometrů, na Prahu 20 kilometrů. Sypače měly problém se dostat na místo, D1 projely kolem půl osmé večer a kolona se následně pomalu rozjela.

Situace na dálnici je však stále velmi kritická. Krajský policejní ředitel Miloš Trojánek je ve spojení s hejtmanem Jiřím Běhounkem. Zatím se nepočítá s vyhlášením krizového stavu. 

Krátce po 21. hodině se pak však D1 ve směru na Brno opět zastavila, a to proto, že se na 98. kilometru vzpříčil kamion. 

Uzavřena musela být kvůli zapadlému kamionu i silnice I/34 u obce Jitkov na Havlíčkobrodsku

Těžký sníh lámal na Šluknovsku stromy.
FOTO: Sníh zavalil Šluknovsko. Stromy zablokovaly silnice, vypadla elektřina

V Libereckém kraji napadlo téměř půl metru sněhu a i nadále sněží. Pod tíhou mokrého sněhu to odnesly především stromy. V jednom kole jsou hasiči především na Českolipsku, kteří vyjíždějí k situacím, kdy stromy ohrožují řidiče nad vozovkou, nebo přímo přes cestu spadly.

Nejpostiženější oblastí pak jsou úseky v okolí Nového Boru, Svoru a Cvikova. Problémy byly také kolem Liberce, Chrastavy a ve Světlé pod Ještědem. „Celkem vyjeli hasiči během pondělí a noci na úterý k odstranění překážek dvaapadesátkrát, z toho čtyřicetkrát na Českolipsku. Aktuální jsou i dopravní nehody, ke kterým hasiči vyjeli sedmkrát,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Pavlína Bílková. 

Příval sněhu paralyzoval v noci z úterý na středu také velkou část Šluknovska. Kromě popadaných stromů, které blokovaly pozemní komunikace, zůstaly bez elektřiny tisíce lidí, mnohdy i celé vesnice. Kvůli výpadkům elektřiny bylo nutné zavřít úřady i školy. 

V Doubici kvůli výpadkům elektřiny nefungovaly ve středu ani mobilní telefony. Nejmenší obec okresu Děčín je tak komunikačně odříznutá od zbytku světa. Kromě telefonů nefunguje ani připojení k internetu, i to totiž potřebuje elektřinu. „Elektrika začala vypadávat v úterý večer, okolo půl jedenácté definitivně. Od té doby u nás elektřina nejde,“ řekl Deníku před středečním polednem Martin Schulz z Doubice.

Zavřená škola i úřad

ČEZ ráno v kraji registroval na tři desítky poruch na vysokém napětí, většinu problémů se mu podařilo během středy odstranit. V Krásné Lípě dokonce museli kvůli poruchám dodávek elektřiny uzavřít městský úřad nebo školu.

„Hasiči zasahovali také v okolí Rumburku, Brtníků, Lísky, Rybniště, Harrachova, Velkého Šenova, Kyjova, Kunratic, Kytlic, Vlčí Hory, Jiříkova, Horního Podluží, Jiřetína pod Jedlovou, Krásné Lípy, Varnsdorfu, Království, Nové Olešky, Chřibské, Mikulášovic, Malé Bukoviny, Příbrami, Lesné, Lipové,“ vyjmenoval jen některé zásahy mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Komplikace na železnici

Kvůli další sněhové nadílce se ve středu odpoledne začaly znovu tvořit kolony na silnicích, především kamiony pak mají velké problémy se zdoláváním stoupání. Jeden takový uvízl krátce po 14. hodině u Zátiší v Rumburku na Ústecku. Kolona se tvořila také mezi Chřibskou a Rybništěm, kde měla nákladní auta problémy s projížděním prudkých zatáček ve velkém kopci.

Na Žďársku ve vyšších polohách nasněžilo i dvacet centimetrů, Brodsku a také v okrese Jihlava. Problémy byly i v krajském městě, MHD měla v některých případech výrazné zpoždění.

Po nočním sněžení zůstávají neprůjezdné i některé úseky železnice na Žďársku, Jihlavsku a Pelhřimovsku. 

Na Olomoucku zasypal sníh důležitou silniční tepnu přes Červenohorské sedlo, které spojuje Jesenicko a Šumpersko. Kvůli ošetření byla vozovka dopoledne zhruba na dvě hodiny uzavřena pro kamiony. 

Silný vítr a sněžení. Hasiče zaměstnávají popadané stromy.
Sníh a ledovka komplikují situaci na silnicích. Hasiči odklízejí popadané stromy