Na sjezdovkách krkonošských středisek je kolem metru sněhu. Vedle sjezdovek a běžek mohou návštěvníci využít například sáňkařskou cestu na Černé hoře, po které lze sjet až do Janských Lázní. V sousedních Jizerských horách bude o víkendu rušno na Jizerské magistrále, kde se konají závody Jizerská 50. Pořadatelé očekávají od pátku do neděle účast až 7800 závodníků. Závody ovlivní i dostupnost Bedřichova.

Lyžařský areál v Hrubé Vodě
Obleva, déšť i vánice. Víkendové lyžování citelně ovlivnily rozmary počasí

Krušnohorský Klínovec nabízí více než 31 km sjezdovek všech obtížností. Také na Plešivci jsou v provozu všechny sjezdovky s výjimkou černé. Novinkou je každý čtvrtek večerní lyžování na sjezdovce Hana do Pstruží. S délkou 1820 metrů jde o nejdelší osvětlenou sjezdovku v Česku, řekl ČTK provozovatel areálu Petr Voráček.

Bruslařský areál

V západočeské části Šumavy sice od noci na neděli nesněžilo, ale na svazích je mezi jedním metrem až 150 centimetry sněhu. Vleky jezdí všude. Areály na na jihu Čech mají nejvíce sněhu za posledních 13 let. Lipno nabízí 12 kilometrů sjezdovek. V těsné blízkosti areálu lidé také využívají čtyřkilometrový bruslařský ovál na zamrzlé hladině přehrady.

Na Vysočině mohou lyžaři vybírat nejméně ze 14 sjezdovek, některé pokrývá i tři čtvrtě metru sněhu. V okolí Nového Města na Moravě najdou desítky kilometrů stop pro běžkaře, které byly po víkendové oblevě a následném sněžení nově upraveny.

Parádní zima v okolí Červenohorského sedla v Jeseníkách - 31. 1. 2019
OBRAZEM: Zimní třpytivá paráda. Takto to teď vypadá v Jeseníkách

Ideální zimní počasí panuje nadále v Jeseníkách, lyžovat se dá i v níže položených areálech. Fouká ale silný jižní nárazový vítr, proto platí výstraha horské služby, aby se lidé nepohybovali v hřebenové části hor. Desítky kilometrů sjízdných tratí pro běžkaře si mohou lidé užít na Pustevnách v Beskydech, kam se nyní díky neupravovaným svahům sjíždějí i příznivci freerideového lyžování.

V jihomoravský areálech je na sjezdovkách asi půl metru převážně technického sněhu, vydržel ale i přírodní. Příští týden jsou v kraji jarní prázdniny, vlekaři proto čekají větší nápor lyžařů. Více než metr sněhu je na kopcích všech čtyř středočeských areálů. Také tam se na návštěvnosti projevují jarní prázdniny.

Na Bukové hoře spadl strom na lanovku
Provozovatel sjezdovky: Nebezpečí má odhalit hlídka, ale do stromu nevidíte